558

Nije namijenjeno rješavanju problema kao što su:

- problematično ponašanje pojedinaca, nesporazumi sa
  susjedima i/ili bilo kojom skupinom ljudi

- bilo kakva hitna intervencija (poplava u stanu i sl.)

- psi koji ometaju lavežom ili nisu na uzici ili nemaju brnjicu

- požari, zagađenja zraka i vode

- buka

- prijedlozi za postavljanje novih posuda za otpad, novih
  rasvjetnih tijela, semafora i slično

- žalbe na rad gradskih tijela ili bilo kojih tijela javne uprave

- bespravna gradnja

- divljanje po cestama, konzumiranje droga, javna opijanja,
  nasilje nad životinjama, preprodaja i sl.

Za to postoje nadležna tijela kojima se uvijek možete obratiti.

SLUŽBENA STRANICA

POGLEDAJTE

POPIS ULICA

GRAD METKOVIĆ

TISAK

OSMRTNICE

KONTAKT

konferencija za medije


METKOVSKI SDP O PRORAČUNU, NOVOME POČETKU, ODJELU FIZIJATRIJE…

 

Metković, 5. veljače 2015.

 

Danas je GO SDP-a Metković sazvao konferenciju za medije na kojoj su se osvrnuli na neke teme koje su ovih dana aktualne u Metkoviću i u Hrvatskoj. Evo što se moglo čuti:

 

Krešimir Kuran, predsjednik Gradske organizacije SDP-a Metković, o Proračunu

I ove godine nema nikakvih tajni vezanih za planirani proračun Grada Metkovića.

Vremena kada se nešto moglo planirati i nakon toga zapomagati da se nešto moglo uraditi, ali eto nije,  definitivno su prošla.

Prihodovna strana proračuna planirana je skromno, manje nego proračuni nekih okolnih gradova i to je vjerojatno realnost Metkovića. Svi znamo da mjere vezane za promjenu Zakona o porezu na dohodak (veći osobni odbitak) značajno smanjuju prihod od poreza i prireza gradovima i općinama, ali ostavljaju ponešto više novca građanima. Porezni prihod čini skoro polovicu prihoda Grada Metkovića i realno je očekivati njegovo smanjenje.

Izravnanja i pomoći iz proračuna smanjeni su skoro upola i to također utječe na prihodovnu stranu.

Očito je da zahvati u poreznoj politici značajno utječu na prihode Grada i gradska uprava mora poraditi više na tome da stimulira razvoj malog i srednjeg poduzetništva kako bi uz mjere za poticanje zapošljavanja koje provodi Vlada RH ostvarila više radnih mjesta i veću potrošnju, što bi onda dovelo i do većih poreznih prihoda.

U ovakvim uvjetima prihoda ne mogu financirati sve želje i potrebe koje bi proračun Grada treba pokriti.

Gledajući projekcije za 2016. i 2017. vidljivo je da se ni u sljedećim godinama ne predviđa ništa bolja situacija, ali moguće je da sve to ima veze ili s realizacijom nekih planiranih projekata o kojim još javnost nije upoznata ili s političkim ambicijama članova gradske vlasti. Ipak je proračun i financijski i politički instrument.  

Ukratko, nekih većih očekivanja nismo ni imali, a znajući što se u prošlosti događalo mislim da je ovo vrijeme kada smo dosegli samo dno i nadam se da će se mjerama ove ili budućih vlada uz smisao za poduzetništvo koje Gradonačelnik pokazuje, povećati mogućnosti koje proračun Grada Metkovića treba imati.
 

Kuran o mjeri Vlade 'Novi početak'

Pozivamo Grad Metković da prihvati  poziv Ministarstva socijalne politike i mladih za pristupanje Sporazumu o mjerama za ublažavanje financijskih teškoća određenog dijela građana, koji su ovršenici u postupcima prisilne naplate tražbina male vrijednosti na novčanim sredstvima u sklopu mjere Novi početak kojom se želi pružiti novi početak financijski isključenim građanima i osigurati im uvjete za izlazak iz prezaduženosti.

Također pozivamo gradska komunalna društva da sa svoje strane pristupe sporazumu.

Pristupanjem ovom sporazumu pokazali bismo društvenu odgovornost i socijalnu osjetljivost za tešku situaciju u kojoj su se našli građani, koji često nisu sami krivi za nezavidnu situaciju u kojoj su se našli zbog gospodarske krize.

Smatram kako je Novi početak odlična mjera, pogotovo jer je zbog malih dugovanja velik broj ljudi gurnut u sivu ekonomiju, a neki možda i u crnu ekonomiju.
 

Članica GO SDP-a Metković Zrinka Šušnjar o problemu dječjega fizioterapeuta

Žao nam je sto su se problemi djece s motoričkim teškoćama, odnosno njihova rehabilitacija u DZ Metković, pretvorili u lokalni politički obračun umjesto profesionalni problem ako je uopće i postojao.

Vjerujemo da bi sami roditelji upozorili na problem da su smatrali kako su im djeca na neodgovarajućoj terapiji. Edukacija je uvijek potrebna i poželjna, ali se ona mogla tražiti i odvijati u hodu.

Ovaj problem nikada nije trebao postati politički odnosno nije trebao izlaziti iz profesionalnih okvira.
Sa žaljenjem konstatiramo da su sudionici ove afere politički građani koji su smetnuli s uma da je politika rad za opće dobro.

Vjerujemo da se ovakve situacije više neće događati i da se u gradu Metkoviću više ništa neće ukidati. Samo dodavati!
 

Tajnik Dalibor Obradović o Čistoći d.o.o. Metković

Htjeli bismo pohvaliti postavljanje kontejnera za odvojeno skupljanje otpada, odnosno zelene otoke, na kojima naši sugrađani mogu razvrstati svoj otpad prema kategorijama otpada što je u zapadnoj Europi prisutno već više od dvadeset godina. Nadamo se kako će s vremenom  broj lokacija sa zelenim otocima biti veći, te da će u svim kvartovima bit barem jedan zeleni otok, a ondje gdje je potrebno i dva. Što se tiče odvoza smeća u pojedinim ulicama gdje je odvoz sada planiran jednom tjedno, potrebno je napraviti analizu treba li negdje promjena, tj. da se smeće odvozi dva puta tjedno, a predlažemo da se ljeti zbog velikih vrućina i higijenskih uvjeta to obavlja dva puta tjedno.