881

Nije namijenjeno rješavanju problema kao što su:

- problematično ponašanje pojedinaca, nesporazumi sa
  susjedima i/ili bilo kojom skupinom ljudi

- bilo kakva hitna intervencija (poplava u stanu i sl.)

- psi koji ometaju lavežom ili nisu na uzici ili nemaju brnjicu

- požari, zagađenja zraka i vode

- buka

- prijedlozi za postavljanje novih posuda za otpad, novih
  rasvjetnih tijela, semafora i slično

- žalbe na rad gradskih tijela ili bilo kojih tijela javne uprave

- bespravna gradnja

- divljanje po cestama, konzumiranje droga, javna opijanja,
  nasilje nad životinjama, preprodaja i sl.

Za to postoje nadležna tijela kojima se uvijek možete obratiti.

SLUŽBENA STRANICA

POGLEDAJTE

POPIS ULICA

GRAD METKOVIĆ

TISAK

OSMRTNICE

17.8.2019.
Lovre Kuran
pok. Mirka - Lugarić
1948. - 2019.
Lovre Kuran

KONTAKT

nasilje

Održana promocija filma „Živim život bez nasilja“

 

Metković, 4. prosinca 2015.
 

U Gradskom kulturnom središtu Metković danas je prikazan igrano-dokumentarni film Živim život bez nasilja, koji je nastao suradnjom Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te partnera, a posvećen je tragično preminulom 17-godišnjem Miroslavu Tunjiću kojega su prije pet godina pretukla dvojica mladića, od kojih je posljedica Miroslav preminuo.

Riječ je o filmu koji je izgrađen kao spoj dokumentarnih snimki i igranih dijelova koji zajedno čine prezentaciju svega do sada provedenog u istoimenom nacionalnom preventivnom programu Živim život bez nasilja, s konačnom svrhom da se ukaže na trajne posljedice koje nasilje ostavlja te da se zajednica potakne na sustavni angažman u izgradnji kulture nenasilja.

Pred promociju filma okupljene je pozdravila zamjenica gradonačelnika Katarina Ujdur, a nakon projekcije uručene su zahvalnice učenicima koji su vlastitom impresijom izradili likovne i literarne radove na temu nenasilja, tolerancije i nediskriminacije i time su od strane povjerenstva koje su činili predstavnici obrazovnih institucija i policije odabrani za  promotore nenasilja. One su: Lucija Dragobratović i Tamara Matuško  učenice osmog razreda Osnovne škole Stjepan Radić iz Metkovića i Iva Senta, učenica prvog razreda Gimnazije Metković, koja je u svibnju u zagrebačkom Kinu Europa dobila nagradu za drugi najbolji likovni rad učenika u Hrvatskoj.

Na promociji filma bili su učenici Osnovne škole Stjepan Radić koji su s velikim zanimanjem pratili film te vrlo pozitivno reagirali na nj. Osim njih, film su gledali i  predstavnici lokalne samouprave, policije, predstavnici obrazovnih institucija, socijalne skrbi, zdravstva i crvenog križa, a poseban gost na promociji filma bio je Mario Bjeliš, trener Rukometnog kluba Metković 1963, koji je spomenutim učenicama uručio zahvalnice za doprinos nenasilju. Zahvalnice su dobili i partneri: OŠ Stjepana Radića, OŠ don Mihovila Pavlinovića i Ustanova za kulturu i sport Metković.

Na kraju programa svoj doprinos nenasilju glazbom su uveličali učenici Osnovne Glazbene škole Metković: Lana Bačić – flauta, Antea Filipa Stojić – saksofon, Ana Musulin – klavir, Ivan Fran Stojić: klarinet i Mate Batinović – truba.

 O projektu „Živim život bez nasilja“

Cilj projekta Živim život bez nasilja je prevencija svakog oblika nasilja i izgradnja kulture nenasilja kod mlade populacije. Ovaj nacionalni preventivni projekt provodi se već petu godinu zaredom na razini cijele Hrvatske, a obuhvaća čitav niz aktivnosti kao što su interaktivne radionice koje se provode u odgojno-obrazovnim ustanovama, umjetničko-edukativni program koji uključuje predstavu Zijada Sokolovića „Nasilje, za nasilje nema opravdanja“ te glazbeno scenski program pijaniste Matije Dedića i glumca Zlatana Zuhrića i grupe Apokalipso.

Ministarstvo unutarnjih poslova je na najpopularnijoj društvenoj mreži Facebook otvorilo stranicu spomenutog projekta pod nazivom „Živim život bez nasilja“. Na poveznici facebook.com/zivim.zivot.bez.nasilja. možete pratiti najnovije vijesti, pročitati najave događanja u sklopu projekta, te pregledati galerije fotografija nakon provedenih aktivnosti.