vijesti www.metkovic.hr

 Maraton lađa

Slavlje u Staševici

Metković, 10.8.2008. - Ovogodišnji Maraton lađa na Neretvi donio je veliko iznenađenje, barem onima koji nisu bili dobro upućeni. Prvi put veliki Domagojev štit odlazi „izvan Neretve“ u vinogradarski kraj u Jezeru u kojem je, ne tako davno, lađa zimi bila osnovno gospodarsko prijevozno sredstvo.

Već od samoga starta vidjelo se da će borba biti žestoka i neizvjesna. Mnoge ekipe su ozbiljni trenirale pa je, osim na papiru, teško bilo izdvojiti izrazita favorita, mada se sve stalno vrtjelo oko Rogotina i Komina kojima su se u ambicijama pridruživali Domagojevi gusari iz Vida i Donjani donji. Ipak, na kraju je sve zasjenila mlada ekipa Staševice koja je nakon niza otežavajućih okolnosti tijekom utrke prva ušla u Crnu rijeku i time, praktički, osvojila Maraton. Iznenađenje je i visok plasman momaka iz Čeljeva, mjesta u BiH, koji kilometar uzvodno od Metkovića. Svakako su podbacili Kominjani i prva posada Vidonjaca koja je na koncu zauzela četrnaesto mjesto.
Zanimljivo je da su prva tri mjesta pripala lađarima s područja grada Ploča. Baćinci su bili drugi, a najtrofejniji Rogotinjani treći. U vrhu su i dalje ostali četvrti Donjani donji ispred peteroplasiranih momaka iz Čeljeva.
Od metkovskih ekipa najbolji je bio Sveti Nikola na 23. mjestu, mlada ekipa Crnoga puta zauzela je 26., a kako se i očekivalo, jedina ženska posada Metkovke bile su posljednje.
Veliki Domagojev štit lađarima Staševice uručio je izaslanik predsjednika RH Stjepana Mesića kapetan bojnog broda Predrag Stipanović.

O XI. maratonu lađa na Neretvi uskoro ćemo objaviti opširniju fotoreportažu.