vijesti www.metkovic.hr

 Ekologija

Pomor ribe u Staroj Neretvi

Metković, 14.8.2008. - Posljednjih dana dogodio se pomor ribe u Staroj Neretvi, o čemu su obaviještene Hrvatske vode Ispostava Opuzen, pa su djelatnici Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije uzeli uzorke vode da bi proveli detaljnu analizu.
– Prvi rezultati govore da su koncentracije kisika otopljenog u vodi niže od normalnih. Izmjereno je pet miligrama kisika po litri vode što tu vodu svrstava u kategoriju III. vrste. Izmjerena koncentracija kisika nije toliko zabrinjavajuća, ali sigurno je pogodovala pomoru ribe u kombinaciji s visokom temperaturom te smanjenim protokom vode na tom dijelu Stare Neretve. Ostali parametri još se ispituju, a rezultate ćemo imati za nekoliko dana – rekao nam je dr. Miljenko Ljubić, voditelj službe za epidemiologiju DNŽ.
Izgleda da je izrazito toplo vrijeme uzrokom povišenju temperature vode te snižavanju njezine razine. Sve to je pogoršalo ionako lošu kvalitetu vode u Staroj Neretvi te rezultiralo uginućem ribe. Stara Neretva je već godinama odvojena od glavnog toka Neretve zbog čega je postala stajačica u koju se izlijevaju otpadne vode većine kućanstava u njenoj neposrednoj blizini.