vijesti www.metkovic.hr

 Maraton lađa

Lađari idu na La Manche

Metković, 19.6.2009. - Ekipa veslača Udruge lađara Neretve, nakon višemjesečnih priprema i stotina preveslanih kilometara na Neretvi u nedjelju, 21. lipnja 2009. ispred hotela „Narona“ u Metkoviću u 6,30 ujutro krenut će put Dovera u Velikoj Britaniji otkud će 25. lipnja, na Dan državnosti RH pokušati lađom preveslati kanal La Manche između Velike Britanije i Francuske.
   Ekspedicija je sastavljena od po jednog člana 17 ekipa koje su sudjelovale na Maratonu lađa 2008. te dijela Uprave Udruge lađara Neretve, a pripreme su se odvijale pod vodstvom prof. Maria Sršena.
   Navedenom pothvatu punu su podršku dali i Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić te Predsjednik Sabora Republike Hrvatske Luka Bebić, a svoju nazočnost na samom pothvatu najavili su veleposlanici Republike Hrvatske u Velikoj Britaniji i u Francuskoj.
   Posebnost ovog pothvata je i u tome što je neretvanska lađa plovilo koje nije građeno za uvjete plovidbe koji vladaju na Kanalu pa će se lađari morati oduprijeti valovima i jakim strujama.