vijesti www.metkovic.hr

 Promet

Škola za male bicikliste

Metković, 16.12.2009. - Na poligonu Autoškole Žabac 12. prosinca zatekli smo skupinu djece na biciklima kako pod punom opremom, koja naravno uključuje i biciklističku kacigu, uvježbava vožnju biciklom sukladno propisima u cestovnom prometu. To uključuje i vožnju kroz različite prepreke koje mali biciklisti moraju savladati.
   Program se zove Biciklist i usmjeren je na učenike petih razreda. Svrha mu je naučiti djecu ponašanju u prometu bilo da su pješaci ili biciklisti, a prizor koji smo zatekli je praktični dio edukacije. Trenutno ga polazi  95-ero djece, a vrijednost takvoga odgojno-obrazovnog rada jest u sprječavanju i smanjenju broja nesreća u kojima stradavaju djeca. Za nastavni plan i program predviđeno je 14 nastavnih sati, od čega osam sati za propise u cestovnom prometu, a šest sati za upravljanje biciklom. Tijekom osposobljavanja polaznici će usvojiti temeljna znanja iz prometnih propisa i sigurnosnih pravila, steći vještinu upravljanja biciklom te sposobnost uspostave komunikacije sa sudionicima u prometu kao i društvom u cjelini. Stečeno znanje provjeravat će se usmeno i pismeno, a upravljanje biciklom praktično na poligonu kroz vožnju spretnosti.

   Program Biciklist za polaznike je u potpunosti besplatan, a sve troškove pokriva Autoškola Žabac koja je za izvedbu praktičnog dijela kupila 10 novih bicikla, semafor i svu potrebnu opremu.