vijesti www.metkovic.hr

 Gradske vijesti

Dar za 82 bebe

Metković, 31.12.2009. - U skladu s Odlukom Grada Metkovića o daru u iznosu od tisuću kuna za svako novorođeno dijete čiji roditelji imaju prebivalište na području grada i prigradskih naselja danas je na prigodnoj svečanosti metkovski gradonačelnik Stipo Gabrić Jambo uručio novac roditeljima  osamdeset dvoje naših novih sugrađana. Time je zadovoljeno oko 190 zahtjeva, koliko ih je podnijeto u ovoj godini.
   Čestitajući sretnim roditeljima Gabrić je istaknuo kako najveći problem Hrvatske nije trenutna kriza u kojoj se našla već je problem bijela kuga zbog koje se svake godine rađa sve manji broj djece.
   – Ovaj put pozvana je 81 mama, odnosno 82 djece jer smo imali jedne blizance. U protekloj godini bilo je oko 190 zahtjeva što je dvadesetak manje nego prethodne godine. Nešto manji broj može se pripisati i zahtjevima u kojima jedan od roditelja nije imao prebivalište na području grada Metkovića pa nije ispunjen uvjet da se dar odobri. Moram reći kako jedino što Hrvatskoj nedostaje, jer svega drugoga će biti, je premali ili sve manji broj djece, ali zahvaljujući Metkoviću ta situacija je pak malo bolja. Kod nas je stanje zadovoljavajuće jer ako se zna da jedan prvi razred broji oko 21 do 23 učenika onda to znači da ćemo mi u Metkoviću za sedam godina imati sigurnih devet razreda prvašića pa Metković ne treba strahovati za svoju budućnost. Ipak, moram reći kako to nije pravi rezultat stanja u gradu jer su mnoge mame iz hrvatskog prstena u susjednoj BiH prijavljene u Metkoviću pa, kao i većina stanovnika pograničnog područja, ostvaruju prava u RH. Zahvaljujući upravo tim migracijama i tim prijavama, da li stalnim ili privremenim, Metković ima stalan i dobar prirast stanovništva što potvrđuje činjenica kako je prošle godine u gradu natalitet bio oko 3,5 puta veći od mortaliteta – rekao je Gabrić.