vijesti www.metkovic.hr

 Prirodne nepogode

Neretva na +358

Metković, 9.1.2010. - Vodomjer na velikoj rivi u Metkoviću najposjećenije je mjesto ovih dana. Samo dva centimetra nedostajala su danas oko 17 sati do vodostaja kada se proglašavaju izvanredne mjere obrane od poplava. No ti centimetri puno ne znače stanovnicima desne strane grada kojima je voda od sinoć porasla za petnaestak centimetara.
   Iako su informacije o stabiliziranju stanja na uzvodnim akumulacijama davale nadu da poplava neće rasti to se nije dogodilo jer je, izgleda, ispuštanje vode povećano. Prema neslužbenim informacijama noćas bi vodostaj Neretve mogao još porasti, a na 380 cm (dvadeset centimetara ispod velike rive u Metkoviću) proglašava se elementarna nepogoda.   Za sade se stanovnici desne strane protiv vode bore svim mogućim sredstvima, a vreće i betonski blokovi na koje bi mogli podignuti namještaj najtraženiji su. Unatoč tim mjerama u većini starih kuća voda izbija kroz pod jer nemaju kvalitetnu hidro izolaciju.

   Na svu sreću kiša je stala pa bar s te strane ne prijeti dodatna opasnost, ali tek opadanjem vodostaja Neretve i Norin će poteći nizvodno. Do tada vode Norina i mnogih rubnih izvora izlijevati će sve do željezničke pruge u Metkoviću.
   Sve veći problemi su i na lijevoj strani grada, a izgleda da su proradila brdska vrela lijevoga zaobalja pa je došlo do značajnog porasta vode u lateralnom kanalu što od Koševa vodi prema Bijelome Viru i dalje. Eventualnim prelijevanjem tih voda preko nasipa bit će ugrožena i lijeva strana grada.
   Vid i Prud su već drugi dan potpuno odsječeni i jedina veza s njima moguća je preko Čapljine i Ljubuškoga u susjednoj BiH. Fotografije iz Vida pogledajte na www.vid.hr.
   Sve raspoložive ekipe vatrogasaca, policije i hitne medicinske pomoći stalno su na terenu.