vijesti www.metkovic.hr

 Prirodne nepogode

Sutra proglašenje elementarne nepogode?

Metković, 10.1.2010. - Večeras je u Metkoviću održan sastanak kojem su uz gradonačelnika Stipu Gabrića i članove Stožera obrane i spašavanja Grada Metkovića bili nazočni i župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, predstavnici Hrvatskih voda te Državne službe za zaštitu i spašavanje.
   Sastanak je održan kako bi se razmotrilo stanje na poplavljenim područjima grada Metkovića, dogovorile aktivnosti koje će se provoditi u narednom razdoblju te razmotrila dugoročna rješenja koja će se morati napraviti kako bi se zaštitilo ugroženo područje.
   Prema izvješću koje su podnijeli predstavnici Hrvatskih voda Branko Pejaković i Joško Erceg vodostaj Neretve polako opada. Daljnje smanjenje očekuje se u sljedećih šest sati tako da bi se vodostaj tijekom sutrašnjeg dana mogao smanjiti za više desetaka centimetara. Iako će vodostaj Neretve sljedećih dana opadati na desnoj strani grada, na nebranjenom području, još neće doći do značajnijega smanjenja vodostaja. Ipak, očekuje se da će tijekom sutrašnjeg dana i tamo situacija biti povoljnija.
   Što se tiče razmjera šteta, o kojima se također razgovaralo, dogovoreno je da Grad Metković o stanju šteta Županiji proslijedi preliminarno izvješće pa bi sukladno tome župan Dobroslavić sutra mogao proglasiti elementarnu nepogodu za grad Metković. Što se tiče dugoročnog rješenja razgovaralo se o tome kako zaštititi stanovništvo na ugroženom području te je rečeno kako Hrvatske vode za taj iznimno težak problem imaju kvalitetno rješenje i da će svi zajedničkim snagama pripomoći da se ta rješenja provedu u što skorijem vremenu. Naravno, riječ je projektu obrane od poplave kojim bi se otklonio problem plavljenja desne strane grada.
   Iako je teško jamčiti da do poplave više nikada neće doći nakon završetka spomenutog projekta njime će se uvelike povećati sigurnost cijeloga područja.
   Na kraju sastanka je svim medijima upućena zamolba da demantiraju raznorazne informacije o dolasku nekakvog plimnoga vala i sličnih proizvoljnih naklapanja koja dodatno unose strah u ionako preplašene građane.
   Evo kako je predvečer bilo u središtu grada: