vijesti www.metkovic.hr

 Prirodne nepogode

Proglašena elementarna nepogoda

Metković, 11.1.2010. - Kao što se i očekivalo, nakon sinoćnjeg sastanka održanog u Metkoviću, proglašena je elementarna nepogoda za područje Grada Metkovića.
   Odluku o proglašenju elementarne nepogode župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić donio je i za područje Općine Kula Norinska te Grada Ploče i to za naselja Komin, Šarić Strugu, Rogotin i Staševicu.
   Elementarna nepogoda na području tih triju jedinica lokalne samouprave proglašena je zbog poplave do koje je došlo zbog iznimno visokog vodostaja rijeke Neretve i djelovanja mnogih izvora desnoga zaobalja od čega je najveći onaj rijeke Norin u Prudu. Poplava je uzrokovala velike štete na stambenim i gospodarskim objektima te na dugogodišnjim nasadima, poljoprivrednim kulturama i drugoj imovini građana i gospodarskih subjekata.
   Sukladno odluci o proglašenju elementarne nepogode gradovi Metković i Ploče te općina Kula Norinska dužni su Županijskom povjerenstvu za procjenu štete od elementarnih nepogoda u roku od osam dana od prestanka djelovanja elementarne nepogode podnijeti izvješće o štetama.
   Treba spomenuti kako je u posljednja 24 sata vodostaj rijeke Neretve u opadanju. Tako je jutros u sedam sati zabilježen vodostaj od 360 cm, oko podne 348 cm, a u 15 sati iznosio je 342 cm. Unatoč optimističnim pokazateljima na samoj rijeci, na poplavljenim područjima situacija je i dalje dramatična. Malo optimizma pružaju vijesti s terena prema kojima Norin i dalje utječe u Neretvu što će u konačnici dovesti do sniženja razine vode na poplavljenom području.
   Kontaktirali smo i voditelja službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo DNŽ dr. Miljenka Ljubića koji nam je potvrdio da je voda s izvorišta u Doljanima i dalje ispravna za piće dok vodu s izvorišta u Prudu zbog zamućenja prije upotrebe treba prokuhati.