vijesti www.metkovic.hr

 Komentar

Metkovci nisu napali Bandića

Metković, 13.1.2010. - Senzacionalističko novinarstvo koje je pratilo Bandićev posjet Metkoviću (jer gdje god se on kreće medijima su zanimljivi samo ekscesni slučajevi) danas je krupnim naslovima i zvučnim najavama objavilo kako su Metkovci napali Bandića prilikom njegova današnjeg boravka u Metkoviću.
   Posjet zagrebačkoga gradonačelnika poplavljenom Metkoviću i njegovo, makar simbolično, donošenje pomoći stradalima u poplavi te reakcija  jedne naše sugrađanke (ne radi se čak ni o ekscesu jer je poplavljen čovjek spreman svoj bijes iskaliti na prvoga koji mu izgleda blizak ma kakvoj vlasti) hrvatskim medijima bili su zanimljiviji od same činjenice da se dogodila poplava. Izgleda da ih to baš previše nije ni zanimalo. Važniji je Bandić i prašina koja se oko njega diže.
   Kako je pisac ovih redaka osobno nazočio svemu što se događalo osjećam se obveznim događaj opisati kao nepristran izvjestitelj.
   Prije svega, gospođa nije napala Bandića nego Jambu. Automobilu je slučajno pristupila s Bandićeve strane i kroz otvoren prozor svoj bijes iskalila na metkovskom gradonačelniku. Bandić je tu samo kolateralna žrtva. To ne znači da gospođa nije bila u pravu, ali bi se sigurno od šest tisuća naših sugrađana koje je poharala poplava našlo još podosta njih kojima pomoć nije stigla blagovremeno.
   Poplava nas je sve zatekla nespremne. I gradske vlasti i državne službe za zaštitu i spašavanje, a ponajviše stanovnike desne obale Neretve kojima se zadnja takva poplava dogodila 1959.
   Napustili smo sustav civilne zaštite iz bivše države kada je gotovo svaki punoljetan građanin mogao biti mobiliziran u ovakvim kriznim situacijama. Hrvatsku vojsku sveli smo na ostatke ostataka, jer nas će NATO braniti. I od poplave?
   Oni koji te kobne noći i sutrašnjega dana nisu gazili vodu pomiješanu sa sadržajem brojnih septičkih jama ne mogu shvatiti što su sve proživljavali stanovnici desne strane Metkovića i koji je kaos vladao. Stoga i ne mogu objektivno izvještavati.
   Zakon je sve lijepo predvidio, ali je zaboravio da ni kakav Stožer za zaštitu i spašavanje ne može učiniti ništa ako su mu pri ruci samo dvadesetak vatrogasaca i komunalaca, jer ne radi se o obrani par desetaka kuća u nekom selu nego o obrani bar tisuću kuća koje nisu smještene u klasičnoj gradskoj četvrti nego s lijeve i desne strane duž razgrananih metkovskih ulica. Sustav je zakazao jer nije dobro napravljen. Zakazali su i poplavljeni jer su zaboravili iskustva svojih starih koji su poplavu preživjeli prije 50 godina.  
   Već se procjenjuje kako je šteta od poplave u Metkoviću veća od 70 milijuna kuna. S druge strane, procjena je da će 40 godina čekani sustav obrane od poplava koštati 60 milijuna kuna. Zašto je taj projekt s najviše razine uporno guran pod tepih? Jesmo li deset milijuna kuna mogli uložiti u poboljšanje standarda stanovnika desne strane Metkovića koji bi uz to dobili i nasip s pripadajućom infrastrukturom koja bi ih štitila od poplava? Jesu li važnije bile milijarde za rukometne dvorane s kojima sada ne znamo što ćemo?
  U ostalom, Milan Bandić je došao u Metković. Tko je to s najvišeg državnog vrha učinio?
   P. S.
   Da bi istina bila potpuna treba pripomenuti činjenicu da je kolonu automobila u kojoj su bili Bandić i Jambo sred Zagrebačke ulice (koje li ironije) zaustavio namjerno ostavljen napušten kombi. Naravno, ni jedan novinar koji je hrvatsku javnost izvijestio s 'lica mjesta' to nije uočio jer se nalazio na stranome terenu.