vijesti www.metkovic.hr

 Prirodne nepogode

Kako su Kalebi obranili kuću

Metković, 14.1.2010. - Desetoga rujna prošle godine, ni ne sluteći što će nas zateći, objavili smo vezu prema stranici na kojoj je prikazana borba američkih građana s ledenim vodama Crvene rijeke. Tu vezu obnovili smo nedavno kada je postalo jasno da nas očekuje velika poplava.

   Stipe Kaleb iz Zagrebačke 59 vidio je to na našim stranicama i shvatio da se od poplave treba boriti podalje od zidova kuće. Iako na skučenu prostoru on, njegova obitelj, rodbina i prijatelji su oko kuće izgradili obrambeni nasip od vreća s pijeskom i zacementiranih dasaka te s nekoliko motornih pumpa koje su radile danonoćno uspjeli. Kalebi su kupili, ako smo dobro zapamtili, sedamsto vreća za mrkvu, a po pijesak su otišli na ušće Neretve. Vodu koja se procjeđivala kroz vreće dočekivali su malom, samo nekoliko centimetara visokom, preprekom koja ju je usmjeravala na najnižu točku, otkud su je crpkama izbacivali preko nasipa.
    Na žalost nisu svi imali mogućnosti kao obitelj Kaleb, ali je sigurno da se puno toga moglo spasiti da smo svi zajedno bili spremniji. Zaboravili smo da živimo u dolini Neretve koja je nastala upravo plavljenjem te rijeke. Da slučajno živimo u Lici sigurno bismo imali kuće  s jako skošenim krovovima, lopate za snijeg i dvadeset metara drva u dvorištu. Opominjao bi nas na to snijeg koji bi tamo pao svake godine i obnavljao nam sjećanje.