vijesti www.metkovic.hr

 Komentar

Nitko nije kriv

Metković, 14.1.2010. - „Kao saborski zastupnik sam se trudio pomoći u realizaciji različitih vodoprivrednih projekata u dolini Neretve, od kojih su mnogi i realizirani“ – rekao je predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić navodeći područja Kule (valjda Norinske, op. ur.), Krvavca, Opuzena, Slivna, Komina, Rogotina te Ploča.
  Ne želeći ulaziti u „visoku“ politiku moramo zamijetiti da je ova izjava više nego smiješna. Koji su to projekti koji bi bili iole usporedivi s obranom od poplava desne strane Metkovića na kojoj prema procjenama temeljenima na popisu iz 2001., danas živi najmanje šest tisuća stanovnika, mada je taj broj danas realno bliži sedam tisuća? Ako izuzmemo Ploče (samo naselje), u kojem ne znamo što bi trebalo braniti od poplava, sva spomenuta mjesta zajedno nemaju sedam tisuća stanovnika, kao što je to desnoj strani Metkovića. Možda g. Bebić misli na prošlogodišnje radove na Desanskom jezeru uz koje živi nekoliko desetaka stanovnika, što je svakako za pozdraviti, ali kad se riješe neki prioritetniji problemi.
I vrapcima na grani je jasno da se Metković ne može braniti sam te da sredstva za to treba izdvojiti iz državnoga proračuna, kao što je to bilo i s drugim sredinama. Zato i imamo državu, zato su Metkovci i ginuli za nju.
   Ne želimo optuživati Hrvatske vode koje su državna firma i koje trebaju slušati one gore. Ne znamo koliko je novca uloženo na „uljuđivanje“ obala rijeke Neretve od Metkovića do ušća, što će zeleni nazvati škopljenjem rijeke i uništavanjem staništa mnogih ptica. Možda tako treba biti, a možda i ne mora. U svakom slučaju, ti su se novci trebali preusmjeriti na obranu od poplava, a tek onda možemo razgovarati o estetskim pitanjima koje svatko vidi na svoj način.
   Stvarno, impresivni rezultati na vodoprivrednom planu tijekom dvadesetogodišnjeg boravka jednog Neretvanina na jednom od najviših položaja u državi.
     Ovih dana smo plivali u vodi, a na ljeto ćemo moliti kišu koja će neretvanskim poljoprivrednicima osigurati urod. Politički najavljen sustav navodnjavanja doline Neretve tek je tlapnja, ako se hrvatska Vlada ozbiljno ne hvati u koštac s problemom projekta 'Gornji horizonti' koji neretvanskoj dolini ljeti oduzima vodu, a zimi je može znatno ugroziti. Ne zaboravimo da poplavu nije izazvalo samo kritično stanje na sustavu četiriju neretvanskih hidroelektrana u BiH. Kritično je bilo i na nasipu koji zadržava vode rijeke Trebišnjice koje iz Popova polja završavaju u dolini Neretve.