vijesti www.metkovic.hr

 Tradicija

Održana smotra žudija u Metkoviću

Metković, 5.4.2010. - Uz izravan TV prijenos danas je u Metkoviću u župi Sv. Nikole Biskupa održana smotra žudija pod nazivom X. vodički festival žudija.
   Od najavljenih 27 skupina iz Dalmacije, unutrašnjosti Hrvatske i BiH u Metković ih je stiglo 24. Ovaj put mnoge su župe dovele i crkvene pjevače koji su pratili nastup svojih žudija pa su posjetitelji i gledatelji širom Hrvatske kroz zadane četiri minute mogli vidjeti najzanimljivije dijelove običaja čuvanja Kristova groba koji se od župe do župe jako razlikuje. Svakako je najatraktivnije bilo tzv. padanje, tj. prikaz samoga trenutka kada se zemlja počne tresti, a žudije pred Isusovo uskrsnuće od straha padaju na zemlju.
   Program je započeo na širokim stubama pred crkvom snimanjem nove milenijske fotografije Šime Strikomana. Među žudijama uočili smo i Franu Lučića, jedinog preživjelog vatrogasca iz kornatske tragedije, koji je predvodio skupinu žudija  iz Tisnoga.
   Nakon snimanja početak smotre pucnjevima iz svojih kubura označili su članovi Udruge kuburaša Barun Hellenbach  iz Marije Bistrice, a članovima Viteškog društva Svetog križa iz Lobora pripala je čast da je zatvore.
   Kako je zbog izravnog TV prijenosa fotografima kretanje u crkvi bilo otežano mi smo boravili uglavnom pred crkvom i snimili nekoliko detalja.

Od Marka Marušića dobili smo informaciju da će se snimka cjelokuponog programa uskoro emitirati na kanalu HRT+.