vijesti www.metkovic.hr

 Rad udruga

Skalamobil za Mariju

Metković, 7.4.2010. - Udruga osoba s invaliditetom Prijatelj iz Metkovića razveselila je obitelj svoje članice Marije Ilić uručivši im skalamobil, uređaj koji osobama s najtežom vrstom invaliditeta omogućava da invalidskim kolicima savladaju jednu od za njih najtežih prepreka – stube.
   Kako smo već prije pisali Marija je prije pet godina dobila iznenadan arest srca i disanja zbog čega je 55 minuta reanimirana, a posljedica svega je da je ostala vezana uz krevet i invalidska kolica s teškim oštećenjem vida. Danas Marija ima 16 godina, a kako je nedavno proslavila rođendan sklamobil joj je svojevrstan je rođendanski dar.

   Na ideju da se nabavi taj specijalni uređaj u Udruzi su došli nakon dugogodišnjeg razmišljanja kako invalidski kolicima prilagoditi pristup do kuće obitelji Ilić koja se nalazi u starom dijelu grada i do koje s ceste vodi pedesetak stuba pa je na kraju najjednostavnije rješenje ispao sklamobil. Uređaj vrijedan 37 tisuća kuna kupljen je u splitskoj tvrtci Lago Commerce s kojom je Prijatelj uspostavio suradnju preko Mreže udruga osoba s invaliditetom Dalmacije. Novac za njegovu kupnju dijelom je još u prošlom sazivu izdvojila Dubrovačko-neretvanska županija, dijelom Grad Metković, a dio koji je nedostajao prikupila je Udruga preko svojih akcija Neretvansko srce. Uređaj je u Metković dopremio direktor tvrtke Goran Režić koji je pred Marijinom kućom njenim roditeljima demonstrirao kako s njim rukovati. Jedini problem bio je što invalidska kolica kojima se Marija koristi nisu odgovarala uređaju, ali je problem brzo riješen u suradnji s GD Crvenog križa Metković koje je Mariji darovalo nova kolica. 
   Uvijek nasmijana i optimistična Marija sada će biti još sretnija jer će, kako kaže, moći u šetnju ili do prostorija Prijatelja kada god to poželi.