vijesti www.metkovic.hr

 Turizam

Na Neretvanskoj rivijeri more čisto

Metković, 18.8.2010. - Prema Programu utvrđivanja kakvoće mora na morskim plažama Dubrovačko-neretvanske županije, Zavod za javno zdravstvo DNŽ obavio je sedmo ispitivanje mora na 95 plaža u razdoblju od 1. svibnja do 10. kolovoza ove godine. Uzorci mora na svim plažama odgovarali su uvjetima Uredbe o kakvoći mora za kupanje.
   Važno je napomenuti kako je na sedam plaža u našoj neposrednoj blizini kakvoća mora dobra. Riječ je plažama na Ušću, gdje se uzorci uzimaju i na kominskom i na opuzenskom dijelu, u Blacama, Dubi, Komarni, Dubokoj i Kleku.
   Uzorke s tih plaža Zavod uzima dva puta mjesečno i dosadašnji rezultati pokazali su visoku kakvoću mora koja se ocjenjuje izvrsnom. Nešto manju ocjenu imale su plaže u Dubokoj i na Ušću gdje su neka od provedenih mjerenja pokazala blago onečišćenje. Mjerenja će Zavod nastaviti do 30. rujna.
   Hrvatski kriteriji za ocjenu kakvoće mora prema Uredbi o standardima kakvoće mora na morskim plažama stroži su od kriterija Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Programa za zaštitu okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP). U Zavodu ističu kako su interni kriterij za čistoću mora za kupanje uveli kako bi istakli visoku čistoću našega mora, a ne samo njegovu pogodnost za kupanje.