vijesti www.metkovic.hr

 Maraton lađa

Neretvanski lađari na Cetini

Metković, 23.8.2010. - Na poziv Grada Trilja i Turističke zajednice grada Trilja u subotu su na Cetinu krenuli neretvanski lađari koji su u lipnju preveslali Jadransko more, kako bi kao gosti sudjelovali na 1. otvorenom prvenstvu lađa cetinskoga kraja.
   Ponukani uspjehom kojim su Neretvani svoje lađe izvukli iz zaborava Triljani su pokrenuli projekt sličan Maratonu lađa. Na znatno kraćoj stazi natjecalo se 14 posada, no kako nije bilo dovoljno autohtonih lađa sve su one veslale u gumenim čamcima za rafting. Natjecanje su revijalnom utrkom otvorile četiri neretvanske posade složene onako kako su veslale preko Jadrana. U uzbudljivoj utrci ni fotofiniš nije pomogao da bi se sa sigurnošću znalo tko je pobjednik, ali to nije ni bilo važno koliko je bila važna prezentacija same lađe i potpora Cetinjanima.

   Nakon demonstracije naših lađara slijedile su utrke Cetinjana u kojima se kao najbolja pokazala posada iz Košuta i time osvojila novac za gradnju njihove autohtone lađe koja je nekada, dok je Sinjsko polje redovito plavilo, bila važno prijevozno sredstvo.

   Druženje neretvanskih i cetinjskih lađara nastavljeno je u lijepom gradskom parku nad Cetinom, a Triljski je gradonačelnik Ivan Šipić obećao da će grad Trilj na sljedeći Maraton lađa poslati svoju posadu.