vijesti www.metkovic.hr

 Humanost

20.000 AUD postradalima u poplavama

Melbourne-Metković, 29.4.2011. - Od don Tomislava Bašića iz župe sv. Nikole dobili smo vijest koja mu je pristigla iz daleke Australije. Uz nju je crno-bijela fotografija koja je loše kakvoće, vjerojatno stoga što je stigla faksom.
    Na humanitarnom ručku održanom u nedjelju 20. ožujka 2011. u dvorani Hrvatskoga katoličkoga centra Svetoga Leopolda Bogdana Mandića prikupljeno je više od 20.000 AUD za pomoć postradalima u poplavama u Metkoviću.
    Ručku je nakon velike svete mise nazočilo je više od 200 Hrvata, kako onih koji potječu sa širega metkovskog područja, tako i onih iz svih dijelova Hrvatske, iskazujući tako solidarnost spram stradalnika koji su preživjeli sličnu sudbinu poput onih u poplavama u Queenslandu i Victoriji. Cijeli su događaj organizirali uglavnom pripadnici drugoga naraštaja Hrvata u Australiji, među kojima su bili Ilija Dragičević, Mario Babić, George Dragović, Mile Bebić i Harry Dragović.
    Tijekom poslijepodneva gosti su se posluživali raznovrsnom hranom, nakon čega je uslijedila prodaja i izvlačenje lutrije te javna dražba koja je bila posebno uspješna: paket od šest boca kvalitetna vina prodan je za 250 AUD, dres Marka Viduke za 350 AUD, a dres hrvatskoga reprezentativca Darija Srne, Metkovca podrijetlom, za čak 1000 AUD otišao je u posjed dobro poznata melbournškoga knjigovođe koji je, također, podrijetlom iz Metkovića.
    Tom humanitarnom akcijom Neretvani i ljudi dobre volje na drugom kraju svijeta pokazali su svoju ljubav prema domovini i gradu Metkoviću koji je pretrpio katastrofalne poplave što su potopile preko 1000 obiteljskih kuća.