vijesti www.metkovic.hr

 Tribina

Congeria kusceri i mi

Metković, 11.12.2011. - Iznimno dobro posjećenu tribinu u metkovskom Hotelu Narona organiziralo je Hrvatsko biospeleološko društvo u suradnji s domaćom Udrugom Baštinik. Tema je bila Congeria – jedini podzemni školjkaš na svijetu i mi.
    Nakon što je sudionike tribine pozdravio Markica Vuica, predsjednik Udruge Baštinik riječ je uzeo Branko Jalžić iz Hrvatskog prirodoslovnoga muzeja i član Hrvatskoga biospeleološkog društva. On je govorio o špiljskim lokalitetima na području Hrvatske te o značaju očuvanja podzemnih životinjskih svojti koje su većinom i endemi Hrvatske. U nastavku je Helena Bilandžija s Instituta Ruđer Bošković govorila o istraživanju Jame u Predolcu i o koloniji dinarskoga špiljskoga školjkaša koja broji oko 70 tisuća jedinki, dok je Sanja Puljas s Instituta za oceanografiju i ribarstvo Split govorila o Congeriji kusceri s biološkoga stajališta opisujući znanstvene metode koje su korištene pri istraživanjima toga školjkaša koji je star oko pet milijuna godina i spada u žive fosile.
    Kako se Jama u Predolcu nalazi u podnožju Park šume Predolac-Šibanica o toj šumi i njenoj mogućoj budućnosti govorila je Meri Rogošić iz Udruge Divina Natura.
    Na kraju je prikazan petnaestominutni film o živome svijetu u podzemlju, a prije projekcije sudionicima se obratio i Amerikanac William R. Jeffery sa Sveučilišta Maryland koji je istaknuo značaj hrvatskoga krša u svjetskim razmjerima kao i značaj Hrvatske u zaštiti podzemnoga života.
    Na tribini je predstavljen i prvi svezak Atlasa špiljskih tipskih lokaliteta faune Republike Hrvatske što ga je izdalo Hrvatsko biospeleološko društvo.