vijesti www.metkovic.hr

 Prirodne nepogode

Metkovci oprezniji od Splićana

Metković, 9.2.2012. - Metković je desetak puta manji od Splita, ali su Metkovci barem jedno sedam puta oprezniji od Splićana, a možda i iskusniji sa snijegom i ledom.
   Nema toga koji nije čuo kako je na KBC Firule u Splitu ovih dana primljeno oko 700 pacijenata čije su ozljede uzrokovane snijegom i ledom. Legendarna je i izjava saborske zastupnice i predsjednice GV Splita Bečić o starima koji nisu trebali izlaziti vani, jer su to umjesto njih trebala učiniti njihova djeca, nećaci ili susjedi. Tako se oni ne bi polomili. Koliko bi se pri tome djece, nećaka i susjeda polomilo mogla bi odgovoriti samo precizna statistika o profilu polomljenika. Ipak, nije Bečićkina primjedba baš bez zrna istine.
   U isto vrijeme u deset puta manjemu gradu Metkoviću, kojega je pogodio puno veći snijeg i led, samo je desetak ljudi dovedeno na Hitnu medicinsku pomoć u Domu zdravlja. Možda smo oprezniji i iskusniji, ali ima i nešto u Bečićkinoj tvrdnji koja se temelji na njenom podrijetlu. Što veći grad to veće otuđenje. Sigurno je da je tamo puno starijih bilo prisiljeno izaći na skliske ulice kako bi nabavilo osnovno za život jer to nije imao tko učiniti umjesto njih. Metković je, a još više manja mjesta u Neretvi, ipak, još uvijek zadržao taj duh zajedništava, rodbinske i susjedske povezanosti i sumnjamo da je tko baš ostao bez kruha. Istina je što je jučer rekla gđa Bečić da tih sedamstotinjak nisu samo Splićani, ali ni naših desetak nisu samo Metkovci jer naš Dom zdravlja pokriva i sve gornjoneretvanske općine, pa tako ostaje 7:1 za nas koji smo izabrali život u „provinciji“.