vijesti www.metkovic.hr

 Poljoprivreda

Ogromne štete na plastenicima

Metković, 16.2.2012. - Još dugo će se zbrajati štete koje je napravio obilan snijeg koji nas je nemilosrdno zasipao protekla dva tjedna. Ono što je već sada vidljivo su neprocjenjive štete koje je napravio na plastenicima.
    Prema prvim procjenama pod težinom snijega urušilo ih se na području grada oko 150. Uz štete na konstrukciji i plastičnoj foliji kojom su prekriveni, u nastradalim plastenicima uništena je i tekuća proizvodnja uglavnom salate, blitve i špinata pa se procjenjuje kako se štete kreću između 10 i 15 milijuna kuna.
    Iako je prometovanje za osobne automobile na nekim dionicama gotovo nemoguće, mi smo se danas zahvaljujući ljubaznosti jednog našeg sugrađanina provezli kroz Bočinu u kojoj se nalazi veliki broj metkovskih plastenika. Kao što smo i očekivali, u idiličnoj bjelini dočekali su nas ružni prizori, ali zamijetili smo i nekoliko spašenih objekata. Kraj nekoliko srušenih plastenika zatekli smo vlasnike kako obavljaju prve popravke, što smo zabilježili našim fotoaparatom. Kako su nam objasnili, ako im vrijeme dopusti postavit će novu plastičnu foliju kako bi pokušali spasiti dio nasada salate u plasteniku. A hoće li salata, prekrivena dvama slojevima „paučine“, izdržati noćne temperature, koje su ovih dana podosta u minusu, znat će se uskoro.