vijesti www.metkovic.hr

 Komentar

Pronađimo pupoljke

Metković, 4.3.2012. - Tragajući za nekim materijalima vezanima uz naš kraj naletio sam na digitaliziranu knjigu poznatoga britanskog, tj. škotskog arhitekta Roberta Adama (1728.-1792.) Ruins of the palace of the Emperor Diocletian at Spalatro in Dalmatia iz 1764. Mada se ne radi o dolini Neretve nego o Splitu, na komentar me potaknula činjenica da je digitalizirani materijal objavljen na stranicama Sveučilišta Wisconsin, tj. njegove digitalne knjižnice u odjeljku Digital Library for the Decorative Arts and Material Culture. Vjerojatno se može naći i drugdje, ali sumnjam i na ijednoj .hr stranici.
  Možemo se samo nadati da se nećemo (kao Grci, a i još neki) ujutro otriježnjeni upitati „Što nam se ovo dogodi?“ Dogodilo nam se neznanje, zaostatak za razvijenim svijetom. Znanjem se dolazi do proizvoda, a njime do novca koji, dijelom vraćen u znanje, to znanje još uvećava. A uvećanju nacionalnoga znanja (kao strateškoga dobra) služe i digitalne knjižnice, kao spomenuta američka, do kojih besplatno može doći svatko.
   Koliko (buduća) hrvatska znanost gubi time što je znanje uskraćeno mnogima nadarenima? Koliko nadarenih propadne jer se nikada ne otkrije njihov dar, jer se naš obrazovni sustav nema vremena ni volje baviti (ni novca za stimulirati nastavnike) istraživanjem pupoljaka koji bi mogli procvjetati, kao što Mao reče, tisućama cvjetova? Budite sigurni da naš kreditni rejting neće poboljšati nikakve političke smicalice i rezovi u samo tkivo. To, ne samo da boli, nego i slabi organizam. Učimo iz Biblije. Slijedi nam sedam (ma što taj broj značio) mršavih krava. Stanimo na loptu, uložimo u budućnost mladih i učimo ih da vole svoju zemlju, svoj grad i da joj/mu se nakon visokih nauka vrate. Mi, što smo sada, pokazali smo da ne znamo, nećemo ili što već, ovu zemlju učiniti mjestom pristojna življenja. Dajmo tu šansu barem našoj djeci pa će nam starost biti nešto ugodnija od one koju su nam drugi ponudili kroz drugi stup i slične smicalice.
   Vratimo se na početak, povod pisanju ovoga komentara, a to je Adamova knjiga koju možete pogledati ovdje. Preskočili smo tekstualni dio i odmah vas doveli do fantastičnih crteža. No, imate sadržaj (Contents) pa možete pogledati sve. Na kraju veze (linka) slovo L označava velike slike. Možete ga promijeniti u M za srednje ili u S za male (sva slova velika). Naravno, činite to gore na kraju adresnoga polja za koje mnogi ni ne znaju čemu služi. Jer, imamo Google?! I, za kraj, jedna hrvatska poslovica: „Tko kupuje što mu ne treba, prodavat će što mu treba.“
Ivica Puljan