vijesti www.metkovic.hr

 Predstavljanje knjige

Predstavljena brošura 'Jama u Predolcu'

Metković, 23.3.2012. - Povodom Svjetskoga dana voda Udruga Baštinik sinoć je u Galeriji GKS-a Metković predstavila brošuru Jama u Predolcu – susret svjetova koju je izradila u suradnji s Hrvatskim biospeleološkim društvom.
     Riječ je o dvojezičnoj knjižici u kojoj je na 20 stranica slikom i tekstom široj javnosti predstavljena Jama u Predolcu koja je iznimno važna zbog velike kolonije rijetkoga špiljskog školjkaša Congeria kusceri koja živi u njenoj unutrašnjosti. U tekstovima, koje su napisali Helena Bilandžija, Kazimir Miculinić, Ana Komerički i Branko Ježić, govori se o otkriću i istraživanju, geologiji i postanku jame, a iscrpno je opisana i njena unutrašnjost. Zadnje poglavlje predstavlja sam vodeni svijetu jame.
     Brošuru su predstavili članovi Udruge Baštinik Zoran Kežić, Ivica Brnas i predsjednik Marko Vuica koji je tom prigodom rekao – Brošura je rezime rada mnogih suradnika, a Udruga je radeći ovaj projekt dala svoj doprinos u želji da svima približi vrijednost ovoga lokaliteta, jedinstvenog po tome što se na relativno malom prostoru nalaze tako različiti životinjski organizmi.