vijesti www.metkovic.hr

 Predstavljanje knjige

Nove knjige o Gotovini i Markaču

Metković, 18.4.2012. - Sinoć je u Gradskom kulturnom središtu Metković u organizaciji Udruge veterana 4. gardijske brigade – Podružnice za Dubrovačko-neretvansku županiju i Ogranka Matice hrvatske Metković održano predstavljanje knjiga General pukovnik Ante Gotovina i General pukovnik Mladen Markač autora Mladena Pavkovića, ratnog dragovoljca, novinara i publicista iz Koprivnice.
   Nazočne je u ime metkovskog Ogranka pozdravio dopredsjednik Ratko Krstičević, a potom je dopredsjednik spomenute Udruge brigadir Dane Rendulić govorio o Domovinskome ratu, napravivši povijesni pregled akcija Hrvatske vojske tijekom četiriju godina koje su, uz velike napore i žrtve, Hrvatskoj donijele slobodu, napominjući da je većina njih uspješno izvedena upravo zahvaljujući generalima Gotovini i Markaču.
    Autor knjiga Mladen Pavković u svom obraćanju okupljenima naglasio je kako se danas premalo cijene generali, branitelji, ali i svi ostali ljudi koji su se žrtvovali za slobodu Hrvatske.
   – Ovdje nas je jako malo, ali neka vas to ne brine jer nas nije puno više bilo ni 1991. Pišući ove dvije knjige zanimala me samo istina zbog čega sam i u jednu i u drugu nastojao uvrstiti što više novinskih tekstova, faksimila tekstova i dokumenta o generalima – rekao je Pavković koji se u nastavku osvrnuo na život dvojice generala u Haagu, odnosnu na tretman u kaznionici, koji je daleko od onoga kako pišu mediji, zapitavši se pri tome rade li to svojim generalima Izraelci ili Amerikanci. Posebno je istaknuo kako su hrvatski branitelji danas gurnuti na margine društva, što je dovelo do toga da ih je između 1500 i 2000 počinilo suicid, o čemu se slabo govori, a razlozi samoubojstava se banaliziraju.
    – O Domovinskome ratu napisano je oko pet tisuća knjiga, knjiga koje su napisali branitelji. Ali to nije dovoljno. Potrebno je da o toj temi progovore povjesničari, akademici, da se snimaju filmovi. Samo tako ćemo mlade ljude zainteresirati i upoznati s pravom slikom Domovinskoga rata, kako bi istinu prenosili na iduće generacije, što je najvažnije. Uz nadu da će generali Gotovina i Markač biti oslobođeni, pozivam vas da uvijek budete uz hrvatske generale i one koji su branili Hrvatsku – rekao je na kraju Pavković.