vijesti www.metkovic.hr

 Katastrofa

Vode Trebišnjice jedan, dva, tri

Metković, 16.7.2012. - Kako vode koje prirodno završavaju u Neretvi i na njenom lijevom zaobalju (što je za dolinu Neretve jednako važno) preusmjeriti da vrte sve moguće turbine generatora od Nevesinjskoga polja pa do Plata u Hrvatskoj ne bi smislio ni David Copperfield. No, veći magičari od njega to jesu.
   Hrvatska je Vlada zabila posljednji čavao, brokvu ili ekser, kako vam drago, u neizvjesnu sudbinu Hrvatske Kalifornije koja se gotovo još jedina svojom proizvodnjom opire uvozu poljoprivrednih proizvoda. No, nije današnja Vlada sama kriva za to. Noj je samo ostavljen završni udarac.
   Svatko, kome se da potrošiti malo vremena, za čas će doći do relevantnih podataka o projektu Gornji horizonti koji je započet još davnih šezdesetih godina prošloga stoljeća. Sredinom osamdesetih snimljen je klasičan agitpropovski film čiju režiju potpisuje, ni manje ni više nego, jedan Hajrudin Krvavac. Film je na YouTube postavljen u tri dijela pa nakon kraja prethodnoga gore desno potražite nastavak.
   Nebrojeno je (vrijeme je to pokazalo) krivih stvari izrečeno u njemu. Tvrdi se da će se tim projektom siromašnim stanovnicima omogućiti bolji život, a danas smo svjedoci da Popovo polje zimi potone i deset-dvanaest metara pa stradaju ogromni voćnjaci što su ih podizali ljudi na području Ravnoga. Kruna svega je izjava na samome kraju trećega dijela.
   Vezano uz prethodno Krvavac je snimio još jedan fantastičan film. Radi se o izgradnji CHE Čapljina koja je u pogon puštena 1979. Toga, a i narednih ljeta Metković je oskudijevao vodom, a mnoga vrela od Hutova do jezera Kuti gotovo su presušila. Film nam je zanimljiv i zbog toga jer se u njemu vide i neki kadrovi iz Metkovića.
   Već danas su u ljetnim mjesecima (vode nam ne treba zimi) lijeve pritoke Neretve Buna s Bunicom i Bregava neprepoznatljive. Što će biti kad joj (Neretvi) oduzmu još planiranih dvije milijarde kubika godišnje? Potrošite kojih sat i nešto, pogledajte te filmove i uvjerite se da su do sada u projekt uloženi toliki novci da nikome ne pada na pamet odustati od njega. Mora li biti tako? Ovisi i o vama. Put do pakla je popločan dobrim namjerama. Potražite malo što se dogodilo s Aralskim jezerom (morem) kojega danas gotovo nema.