vijesti www.metkovic.hr

 In memoriam

Otišao nam je naš Feđa

Metković, 28.8.2012. - Metković, 28. svibnja 1940., Metković 27. kolovoza 2012. Prvi je nadnevak donio dječji plač i radost obitelji Brečić, a drugi plač i tugu, ne samo njegovoj obitelji nego i cjelom Metkoviću te svima koji su danas čuli da među nama više nema dragoga Feđe. Iako smo znali da je teško bolestan, vijest o njegovu ovozemaljskome kraju stisnula je grudi i orosila oko.
    Ante Brečić Feđa zrak za svoj prvi plač udahnuo je u svome Metkoviću u kojemu je proživio gotovo cijeli život. Napuštao ga je tek u dva navrata. Prvi put kada su ga kao gimnazijalca, zajedno s još nekoliko kolega, uhitili i osudili na robiju te poslali na otok Sv. Grgur, gdje su ondašnje vlasti smještale politički nepoćudnu mladost i žene. Drugi je put Feđa napustio Metković kada je nakon robije privatno završio gimnaziju i upisao Filozofski fakultet u Zagrebu, iz kojega se u Metković vraća kao profesor hrvatskoga jezika i književnosti. Posao u Gimnaziji Metković dobiva najvjerojatnije jer je tada u zamahu bilo hrvatsko proljeće.
    Naraštaji metkovskih srednjoškolaca pamtit će ga kao velika zagovaratelja i promicatelja knjige. Nebrojene su knjige koje je on strpljivo dovlačio u školsku knjižnicu, nerijetko moleći razne sponzore i donatore.
   Metkovke i Metkovci pamtit će ga kao erudita, čovjeka puna duha koji nisu mogle uništite ni sve životne nedaće, kojih mu nije nedostajalo. „Nemojte misliti da nije tako“ – znao je često podvući crtu pod svoje izlaganje.
   Zbogom dragi naš profesore, prijatelju, Feđa. S tobom odlazi dio Metkovića, ali ostaješ uvijek u našim srcima i u našim mislima. I, nemoj misliti da nije tako.
    Sutra, 29. kolovoza u Gradskom kulturnom središtu Metković u 10 sati započet će komemoracija pok. prof. Anti Brečiću Feđi.