vijesti www.metkovic.hr

 Gradske vijesti

Otpad na Dubravicu još najdulje četiri godine

Metković, 29.8.2012. - Potaknuti nedavnim događanjima na zagrebačkom Odlagalištu komunalnoga otpada na Jakuševcu posjetili smo naše na Dubravici da bismo vidjeli kojom se dinamikom puni, nakon što je u veljači 2009. sanirano.
    Prisjetimo se, u veljači 2008. započeli su radovi na sanaciji odlagališta koje je godinama zagorčavalo život stanovnicima Dubravice i okolnih naselja, ali i onima u Metkoviću. Stari otpad je zbijen, a preko njega je na površini od oko četiri hektara uređeno odlagalište opasano nasipom visine oko tri metra i zaštitnim folijama izolirano od tla. Već 2011. otpad je u potpunosti ispunio izgrađeni bazen pa je po obodu podignut novi nasip. Na fotografiji koju smo načinili prekjučer vidi se da se otpad izravnao i sa novim nasipom pa će odlagalište uskoro morati dobiti i treći. Problem je što se sa svakim novim nasipom smanjuje raspoloživa površina odlagališta na koje će se otpad moći tako odlagati do 2015. ili najkasnije 2016.
    Kako od središnjega županijskog odlagališta neće biti ništa, vrijeme je da se tome prilagodimo barem tako da sami počnemo razvrstavati otpad koji ne mora završiti na Dubravici. Znamo da će to teško ići jer je kod nas svijest o razvrstavanju otpada na vrlo niskim granama, ali morat ćemo barem umanjiti količinu otpada koji završava na odlagalištu kako bismo mu produljili životni vijek i kupili nešto vremena, nadajući se da će pronaći rješenje jer za nekoliko godina odlagalište na Dubravici jednostavno neće moći primati novi otpad.
    Onima koji se na fotografiji ne mogu orijentirati, Metković se nazire u desnom dijelu.