vijesti www.metkovic.hr

 Obrazovanje

Susret s književnicom Sanjom Pilić

Metković, 20.3.2013. - U ponedjeljak je u školskoj knjižnici OŠ Stjepana Radića za učenike od 2. do 5. razreda održan književni susret s književnicom Sanjom Pilić na kojemu je ta djeci omiljena autorica predstavila svoje knjige Nemam vremena iMrvice iz dnevnog boravka.
   U prepunoj knjižnici Sanja Pilić je plijenila pozornost do samog kraja susreta, a svojom je duhovitošću i spontanošću opravdala epitet najpopularnije hrvatske književnice za djecu. Naime, Sanja Pilić je do sada napisala 25 romana za djecu od kojih je čak šest na popisu osnovnoškolske lektire. Osim spomenutih romana književnica je poznata i po romanimaE, baš mi nije žao, Sasvim sam popubertetio, Hoću i ja, Što mi se to događa?, Hoću biti posebnaaaaa i dr.
    Osim što piše za djecu, piše za mladež i odrasle, a dobitnica je mnogobrojnih književnih nagrada.
    Brojna pitanja i duhoviti odgovori učinili su taj susret učenicima zanimljivim pa nisu krili zadovoljstvo kad su saznali neobične pojedinosti iz Sanjina života. Svakako je bilo zanimljivo čuti kako je upravo Sanja bila inspiracija za pisanje svojoj majci, također poznatoj književnici za djecu Sunčani Škinjarić. Djeca su je na kraju okružila kako bi dobila autogram za dugo i lijepo sjećanje.
    – Inače, najstalnija kulturno-javna djelatnost školske knjižnice upravo su književni susreti, vrlo korisni događaji koji približavaju djeci knjigu kroz razgovor s njezinim autorom. Upoznajući autora, učenik upoznaje pozadinu samoga djela, ulazi dublje u pročitano, što ne dobiva čitajući samu knjigu – istaknula je knjižničarka Ivana Čarapina koja je susret organizirala u suradnji s Izdavačkom kućom Alfa i koja takve susrete uspješno organizira već 10 godina.