vijesti www.metkovic.hr

 Predavanje

Osnovci upoznati sa problemima invalida

Metković, 8.5.2013. - Danas je dijelu učenika OŠ Stjepana Radića održano zanimljivo predavanje o osobama s invaliditetom. Prema riječima Danijele Raič, radne terapeutkinje u UOSI Prijatelj iz Metkovića, svrha je toga edukativnog predavanja informirati i povećati znanje i svijest djece i građana o tome što je invaliditet kako bismo mijenjali stav prema osobama s invaliditetom i dopustili im da zauzmu svoje mjesto u društvu.
– Razgovor o teškoćama u razvoju sa skupinom mlađe djece bio je jako živahan. Omogućila sam zdravoj djeci preuzimanje uloge osobe s teškoćama kako bi što bolje razumjela s čime se sve suočavaju ljudi i djeca koji koriste pomagala.
   Prihvaćanje u obitelji djeteta s cerebralnom paralizom, pravilnim pristupom, ranom habilitacijom, zauzimanjem realnih stavova, te prihvaćanjem sposobnosti i nesposobnosti takva djeteta važno je da bi se stvorila pozitivna atmosfera za njegov razvoj u osobu koja će moći, kada odraste, prihvatiti ulogu korisna člana društva te živjeti dostojanstven život i steći neovisnost, koliko je to moguće ostvariti.
   U vrtiću, školi, kući ili na ulici ima djece koja imaju neko tjelesno oštećenje pa se teže kreću ili ne mogu hodati, slabije čuju ili su gluha, slabo vide ili teže uče. Ima i djece koja boluju od nekih bolesti, koje nisu zarazne, ali mogu uplašiti drugu djecu, kao što je astma ili epilepsija. Ima i zaraznih bolesti kojih se treba čuvati, ali svoj toj djeci mogu i pomoći i djeca njihovi vršnjaci – rekla je Raič.
   Ministrica Opačić je povodom Nacionalnog dana osoba s CP (5. svibnja) naglasila kako će Ministarstvo socijalne politike i mladih podržati sve one programe koje pružaju izravnu uslugu korisnicima jer, ako bi se ti programi ugasili, djeca i odrasli koji imaju potrebu za tom vrstom potpore, ostali bi bez pomoći koja im je potrebna. Ministarstvo, također, razmatra koje usluge od postojećih može dodatno ojačati u zajednici, jer je puno efikasnije razvijati postojeće usluge i dizati ih na određenu razinu nego li kreirati nove.