vijesti www.metkovic.hr

 Izbori

Kako smo glasovali na županiji

Metković, 22.5.2013. - Činjenica da u Metkoviću pobjednička županijska lista nije imala svoga kandidata za župana otvara mogućnost analize (kliknite na gornji graf) kome je Most oduzeo birače, iako svakako treba uzeti u obzir veliku izlaznost, što je znak da su na ovim izborima glasovali mnogi koji do sada nisu bili ničiji glasači, tj. nisu izlazili na izbore. To se, prije svega, odnosi na mlade.
    Zamjetno je da je u glasovanju za Županjsku skupštinu bilo 333 nevažećih listića, a za župana 783, dakle 450 više. Zaključak je da su neki glasači Mosta, Laburista i HČSP-a, koji nisu imali svoga kandidata za župana, listiće namjerno učinili nevažećima. S obzirom na odnose dobivenih glasova tih triju opcija, čini se da je to učinilo preko 400 glasača Mosta.
    Iz nesrazmjera u broju glasova za Županijsku skupštinu i za župana koje su dobili HDZ i partneri (Dobroslavić) te SDP-HSS-HNS (Duhović) jasno je da je oko 2300 onih koji su svoj glas dali Dobroslaviću, na listi za Županijsku skupštinu glasovalo za Most. To je učinilo i oko 800 birača koalicije SDP-HSS-HNS koji su za župana glas dali Duhoviću, a za Skupštinu Mostu. Pribroji li se tomu i onih četiristotinjak koji za župana nisu htjeli nikoga od predloženih, dolazimo do brojke od 3500 glasova za Most. Ostalih petstotinjak vjerojatno su oni koji su na izbore bili izašli prvi put motivirani činjenicom da im se pojavila prihvatljiva opcija.