vijesti www.metkovic.hr

 Gradska uprava

Rezanje plaća gradskim zaposlenicima

Metković, 19.9.2013. -
Gradonačelniku i svim zaposlenicima gradske uprave i gradskih ustanova plaća na minimalac
    Nakon analize stanja gradskih financija i Proračuna nova gradska Uprava utvrdila je dugovanja prema državi i dobavljačima u iznosu od 17, 6 milijuna kuna. Budući da su realni godišnji prihodi Grada 17 milijuna kuna, dugovanja Grada Metkovića veća su od godišnjih prihoda.
    Bivša gradska Uprava je Proračun prikazivala većim od realnoga jer su unutar njega bila prikazivana i namjenska sredstava dobivena od Republike Hrvatske, primjerice ona za Prirodoslovni muzej i novu Gradsku knjižnicu i čitaonicu u zgradi Vage.
    S obzirom na iznimno teško stanje gradskih financija i dugovanje od dvije plaće prema gradskim zaposlenicima, ali i radi solidarnosti prema 1620 nezaposlenih u gradu Metkoviću, gradonačelnik Božo Petrov odlučio je sebi i svim gradskim zaposlenicima plaću srezati na minimalac uvećan za minuli rad. Tako će osnovica gradonačelnikove plaće biti ista kao i plaće drugih zaposlenika s visokom stručnom spremom. Ovakvom mjerom nastoje se podmiriti zaostale plaće i skupiti novac za projekte s kojima Grad nastoji aplicirati za europske fondove.
    Nadamo se da će Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo financija uzeti u obzir odlučnost i ozbiljnost nove gradske Uprave Grada Metkovića i naše namjere da podmirimo dugovanja i sredimo gradske financije. Iz toga razloga smatramo da nam Vlada RH treba pomoći otpisom dugovanja jer su i državne institucije svojim nečinjenjem dopustile da Metković dođe u ovakvu situaciju. Isto tako, očekujemo od DORH-a da u što kraćem mogućem roku riješi kaznene prijave koje je Grad Metković podnio protiv bivšega gradonačelnika Metkovića i gradskih službenika tako da podigne optužnicu protiv odgovornih osoba.
zamjenik gradonačelnika
      Nikola Grmoja, prof.