vijesti www.metkovic.hr

 Predstavljanje knjige

Novi pravopis izazvao zanimanje građana

Metković, 22.11.2013. - Svečano predstavljanje novoizišloga Hrvatskoga pravopisa u izdanju Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje sinoć je u Galeriju Gradskoga kulturnog središta Metković privuklo dosta prosvjetnih radnika i učenika te zainteresiranih građana.
    Pravopis su došli predstaviti sam ravnatelj Instituta dr. sc. Željko Jozić te suautorice Pravopisa doktorice znanosti Lana Hudeček, Goranka Blagus Bartolec i Milica Mihaljević.
    Nakon što su članice KUD-a Metković otpjevale Oj, visoki moj jablane, goste je predstavio Ivica Puljan, v. d. ravnatelja GKS-a. Gradonačelnik dr. Božo Petrov zahvalio im je na prihvaćenu pozivu da nakon Interlibera Metković bude prvi grad u kojemu će Pravopis biti predstavljen.
    Ravnatelj Jozić je u uvodnome dijelu obrazložio zašto je nastao novi pravopis, koji je preporučen za uporabu u hrvatskim osnovnim i srednjim školama. Rekao je da je Hrvatska po broju u novije vrijeme izdanih pravopisa vjerojatno svjetski rekorder. Institutov Hrvatski pravopis uključio je sva rješenja u kojima su dosadašnji pravopisi složni, a za ona u kojima se razlikuju ponuđena su rješenja do kojih se došlo nakon temeljite analize, i tradicije i jezika suvremenih govornika, te davanja tih rješenja na uvid javnosti. Novi pravopis predlaže pravila, ali ponegdje dopušta i drukčija rješenja.
    O nekim novim rješenjima, kao što je pisanje velikoga i maloga slova, govorile su suautorice Pravopisa Hudeček, Blagus Bartolec i Mihaljević.
    Nakon predstavljanja Pravopisa gosti iz Zagreba su u pratnji gradonačelnika Petrova posjetili Arheološki muzej Narona, kroz koji ih je proveo ravnatelj Toni Glučina, a sutradan prije odlaska iz Metkovića posjetili su Ornitološku zbirku Metković.