vijesti www.metkovic.hr

 Gradska uprava

Petrov o naplati parkiranja:
Ne radi se o novome nametu kojim želimo smanjiti dug Grada

Metković, 7.5.2014. - Naplata parkiranja u Gradu Metkoviću nije novi namet, odnosno želja Gradske uprave da zaradi na teret građana, kao što bi to neki mogli protumačiti. Otkada je Most nezavisnih lista preuzeo vlast u Metkoviću pokušavamo uvesti red, najprije u gradske financije te u gradska poduzeća i ustanove, a sada i u promet, odnosno parkiranje koje je do sada pružalo vrlo ružnu sliku. S tim ćemo nastaviti i na drugim područjima naših ovlasti, dakle na svemu onome što drugi nisu imali hrabrosti jer su više bili populisti, a manje im je bilo stalo do reda i poštivanja određenih pravila ponašanja u gradu.
    Uređeno parkiranje uz naplatu je značajka svakoga uređenoga grada, a mislim da sve moje sugrađanke i sugrađani žele da Metković bude uređen i uredniji grad. Mi želimo biti turistički grad koji će i svojim stanovnicima i svojim gostima omogućiti uredno pakiranje i sigurnost u kretanju.
   Do sada on to nije bio s više strana. Pogledajmo samo ružnu sliku automobila parkiranih na svim mogućim mjestima. Neki vozači to čine toliko bahato da zapriječe prolaz pješacima, mada i oni sami nakon izlaska iz automobila postanu pješaci. Pogledajmo majke s djecom u kolicima ili invalide u kolicima koji moraju sići s nogostupa na kolnik kako bi zaobišli nepropisno parkirani automobil. Sve to daje sliku jednoga nereda kojemu ćemo stati ukraj.
   Budući da nam nije namjera zaraditi novac na teret stanovnika grada, odredili smo cijenu parkiranja koja je među nižima u Hrvatskoj, a ako se pokaže da se može još smanjiti, mi ćemo je smanjiti. Sav zarađen novac ići će isključivo u održavanje sustava naplate parkiranja te u ulaganja u nove parkirališne površine, tj. povećanje broja parkirnih mjesta u Metkoviću.
   Nećemo dug Grada vraćati tako da izvlačimo profit iz gradskih poduzeća. To je novac koji tim poduzećima služi za razvoj i daljnja ulaganja u projekte koji će našim građanima omogućiti više standarde življenja u urbanoj sredini te jedan ljepši i ugodniji Metković. Stoga, vjerujem da će velika većina građana prihvatiti nužnost naplate parkiranja jer se time uvodi reda i oko njihovih kuća i zgrada, pogotovo zato jer smo stanovnicima i zaposlenicima unutar parkirališnih zona osigurali povlaštene karte po, vjerujem, razumnim cijenama. Svako uvođenje reda ima svoju cijenu, ali dobit je višestruka.
    Znam da odmah u početku neće biti sve idealno. Otvoreni smo za primjedbe, savjete i prijedloge građana i vjerujem da ćemo tako tijekom sljedeća tri mjeseca sustav značajno unaprijediti. To možemo jedino tako da s naplatom započnemo odmah pa da onda u stvarnim situacijama vidimo kako to funkcionira i gdje su potrebne dorade.
gradonačelnik Božo Petrov