vijesti www.metkovic.hr

 Manifestacije

Gusari preuzimaju kontrolu nad gradom

Metković, 6.8.2014. - Od sutra će u Metkoviću kontrolu nad gradom preuzetu neretvanski gusari čiji se doček očekuje na maloj rivi oko 19.30, nakon što završi I. Ženski maraton lađa što se vesla od Opuzena do Metkovića.
    Tijekom trodnevne manifestacija Dani Neretvanske kneževine gradom će se razmiljeti neretvanski gusari primjereno naoružani i odjeveni u povijesne odore. Program počinje u četvrtak, 7. kolovoza dočekom gusara i njihova kneza ma maloj rivi. Sa sobom će dovesti zarobljenoga dužda za kojega će se tražiti otkup. Nakon toga će biti proglašenje pobjednica Ženskoga maratona te Lađarska večer uz iće i piće, sve popraćeno svirkom grupe Vertigo.
   U petak na maloj rivi u 16 sati počinje dječji viteški turnir, a nakon toga će se u raznim vodenim i kopnenim igrama natjecati stariji gusari. Za subotu se u 10 sati namjerava otvoriti srednjovjekovni sajam, a nakon starta 17. Maratona lađa započinje luda zabava na Trgu i rivi. Svirat će grupa Narona, a za mlađe razni DJ-evi. Sve to iz iće i piće do dugo u noć.
    Građani zabrinuti za svoju sigurnost i imovinu obratili su se gradonačelniku Petrovu, no on im je rekao da je nemoćan te im predložio da im je najbolje pridružiti se gusarima odjeveni u povijesne kostime. Kostimi se mogu posuditi u Ornitološkoj zbirci Metković.
    Mi smo danas u parku kako trenira zatekli gusarski pomladak, dok se seniori pripremaju na tajnome mjestu.