vijesti www.metkovic.hr

 Gradske vijesti

Stiglo suvremeno vozilo za održavanje kanalizacijskoga sustava

Metković, 24.8.2014. - U krug gradske tvrtke Metković d.o.o. stiglo je specijalno vozilo za održavanje kanalizacijskih sustava i pražnjenje septičkih jama, čija vrijednost s PDV-om iznosi gotovo 2,2 mil. kuna, od čega je Metković platilo 18 posto iz namjenskih sredstava naknade za razvoj.
    Riječ je o suvremenu vozilu kojim će se značajno olakšati održavanje kanalizacijskoga sustava u gradu. Na šasiju tvrtke MAN postavljena je dogradnja Moro Kaiser, koja uključuje cisternu s vakum-pumpom te drugim specijalnim dodatcima. Zapremina cisterne je 7300 litara, a bočni modularni spremnici mogu primiti 2 800 litara čiste vode. Vakum-pumpa je kapaciteta 930 m³/h, postiže 90% vakuuma uz maksimalni tlak od jednoga bara te je opremljena prigušivačem buke. Vozilo ima i visokotlačnu pumpu od 210 bara s protokom od 211 l/min. Teleskopska usisna ruka s hidrauličnim kranom duga je 4157 mm i ima hidraulični teleskopski produžetak dugačak 1350 mm. Radni kut zakretanja od 360º pa omogućuje efikasan pristup usisnome crijevu i u skučenu prostoru.
    Od ostale opreme izdvajamo veliko vitlo – visokotlačno crijevo radnog tlaka 250 bara, duljine 120 m, pomoću hidraulike okretno za 180º te malo vitlo – visokotlačno crijevo radnog tlaka 250 bara i duljine 400 metara.
    Sve to nalazi sa na vozilu s pogonom 4x2 i s motorom EURO V snage 290 KS opremljenim motornom kočnicom.
    Financiranje vozila išlo je preko Ugovora i I. dodatka Ugovoru o podzajmu za potprojekt Metković iz zajma br. 7640/HR iz programa Projekta zaštite od onečišćenja voda u priobalnom području 2 (tzv. Jadran 2). Metković jedan od osam gradova duž jadranske obale od Umaga do Cavtata koji je ušao u program nabave ovakvih specijalnih vozila za održavanje kanalizacijskih sustava koje je odobrila Svjetska banka.
    Temeljem javnoga natječaja provedena ove godine, kao najpovoljniji dobavljač za nabavu specijalnoga vozila odabrana je tvrtka Gradatin d.o.o. iz Sesveta. S navedenim dobavljačem potpisan je 4. ožujka Ugovor vrijedan 1.749.000,00 kn bez PDV-a, odnosno 2.186.250,00 sa PDV-om. Polovina novca osigurana je supsidijarnim zajmom Svjetske banke, 24% je iz Državnoga proračun, 8% daju Hrvatske vode, a 18 % preko naknade za razvoj daje Metković d.o.o. za vodoopskrbu i odvodnju otpadnih voda.