vijesti www.metkovic.hr

 Vjerski život

Biciklima i molitvom od Travnika preko Klobuka do Metkovića

Metković, 10.10.2014. - Misijska europska inicijativa Kristov Stol i Biciklistički klub Metković od 16. do 19. listopada organiziraju Duhovno-pustolovnu poveznicu Travnik-Klobuk-Metković nazvanu Ono malo više. Povod je stota obljetnica rođenja o. Ante Gabrića, koja će se obilježiti sljedeće godine, te prisjećanje na 20. listopada 1988. kada je o. Ante umro u Kalkuti, ali i 140. obljetnica rođenja isusovačkoga sjemeništaraca Petra Barbarića, a s molitvenom nakanom za beatifikaciju o. Ante Gabrića i Petra Barbarića, uz njihov zagovor.
   
Biciklima i molitvom od Travnika preko Klobuka do Metkovića, u stilu i duhu o. Ante Gabrića i Petra Barbarića, uz posebnu podršku i blagoslov kardinala Puljića!

    U četvrtak, 16. listopada planira se poseban program i sv. misa u travničkoj Gimnaziji i sjemeništu, uz molitvu na grobu Petra Barbarića. U petak, 17. listopada blagoslov je biciklista i polazak preko Bugojna prema Tomislavgradu gdje će biti sv. misa i druženje u župi sv. Mihaela Arkanđela te noćenje. U subotu, 18. listopada nastavlja se prema Klobuku, tj. Šiljevištima u kojima će biti posjet i molitva u rodnoj kući Petra Barbarića. Otuda se nastavlja prema Metkoviću gdje će biti poseban program i sv. mise u župama sv. Ilije i sv. Nikole. Smještaj je u Pastoralnom centru Otac Ante Gabrić .
   
PROGRAM U METKOVIĆU
   
subota, 18. listopada 2014.
16.00 - Dolazak u Metković, doček biciklista na Trgu kralja Tomislava
17,15 - Polazak pješice svih biciklista s biciklima na ramenu stubama do crkve sv. Ilije
17.25 - Fotografiranje ispred crkve sa biciklima
17.30 - Sv. misa
18.15 - Smještaj u Pastoralnom centru O. Ante Gabrić
19.30 - Program u Gradskom kulturnom središtu (audio-videozapis o životu o. Ante Gabrića), press-konferencija
20,45h - Početak večere u Pastoralnom centru O. Ante Gabrić, druženje…
   
nedjelja (19. listopada 2014.
08.00 - Caffe bar Frankie, zajednička kava i doručak
09.00 - Sv. misa u Pastoralnom centru O. Ante Gabrić
10.00 - Obilazak rodne kuće o. Ante Gabrića i dr. znamenitosti
11.00 - Izlet lađama i ručak
13.00 - Oproštaj i povratak svojim kućama
   
    Do sada je prijavljeno tridesetak biciklista za čitavu trasu (iz Metkovića, Zagreba, Zadra, Okučana, Banja Luke...), a očekuje se priključivanje lokalnih biciklista na pojedinim dionicama trase. Više o svemu možete saznati na mrežnoj stranici Ono malo više
 
Pismo podrške kardinala Puljića
 
Poštovani biciklisti!
 
   Primio sam jutros Vaš detaljno razrađeni plan biciklističkog putovanja "Ono malo više" od Travnika do Klobuka i Metkovića u kojemu želite ostvariti Duhovno pustolovnu poveznicu p. Ante Gabrića i Petra Barbarića od 16. do 19. listopada o. g.
   Vaša inicijativa me ugodno iznenadila i od srca čestitam organizatorima. Riječi dobroga p. Gabrića koje ste uzeli za moto svojeg duhovno pustolovnog putovanja su motivirajuće. "Dajmo Isusu koliko god možemo, i - malo više nego možemo." Podržavam Vas i hrabrim u Vašemu plemenitome nastojanju povezivanja mjesta rođenja, te školovanja i odgoja ovih dvojice uzornih vjernika i velikana Crkve u Hrvata. Vaše biciklističko putovanje ponovno će ljude potaknuti da prouče životopise ovih slugu Božjih koji su bili, jesu i uvijek će biti inspiracija mnogim ljudima u koračanju prema Nebu. Sluga Božji Petar Barbarić napisao je: "Najbrži put u Nebo je vršenje svojih svakodnevnih dužnosti", a dužnost svakoga od nas je da "Dajemo Isusu koliko god možemo, i - malo više nego možemo."
 
   Sretan put. Neka Vas prati Božji blagoslov.
  
   Vinko kardinal Puljić
   nadbiskup i metropolit vrhbosanski