vijesti www.metkovic.hr

 Referendum

Petrov poziva građane da potpišu peticiju za održavanje referenduma protiv monetizacije autocesta

Metković, 13.10.2014. - Na svome Facebook profilu metkovski je gradonačelnik Petrov objavio status kojim podupire održavanje referenduma na kojemu bi se građani izjasnili jesu li ili nisu za tzv. monetizaciju hrvatskih autocesta.
   
O MONETIZACIJI AUTOCESTA I REFERENDUMIMA OPĆENITO
   
    Osobno podupirem održavanje referenduma protiv monetizacije autocesta te pozivam sve građane da se pridruže potpisivanju peticije za referendum!
   Pitam se kako drugi mogu izvući profit, a mi ne? Pametniji su? Sposobniji? Ili što?
   Nadam se da je prijedlog za monetizaciju samo plod nesposobnosti, a ne privatnih interesa koje netko može imati i staviti ih ispred zajedničkog interesa.
   Postavke tipa - Vlada ima pravo odlučivati o svemu četiri godine bez uplitanja javnosti - su krive. Vlasnik hrvatske imovine je narod Hrvatske, svi građani.
   Zato mi neke referendume ne samo da bismo podržali, nego bismo neka pitanja i kao Vlada dali na konzultativne ili obvezujuće referendume građanima. To je demokratski standard kojeg bismo inaugurirali.
   Jer građani u određenom trenutku daju povjerenje Hrvatskom saboru, i preko njega Vladi da upravlja njihovom imovinom, ali ne i da bez dodatnog pitanja rade što im padne na pamet. A onda je to obvezujuće naslijeđe svima nama i svakoj sljedećoj Vladi koja dođe nakon "potopa“.
   A građani Hrvatske mogu po nekom pojedinom pitanju reći - ne želimo da se to provede na način na koji predlažete, bez obzira što smo vam dali privremeni mandat. To se radi na referendumu.
   Vlasnici imovine, građani Hrvatske, imaju pravo u konkretnom primjeru, naglašavam u konkretnom primjeru, reći što žele sa svojom imovinom. Vlada bi to trebala provesti. Ukoliko nije sposobna to provesti na način kako to traže vlasnici onda se treba povući.
   U svakom slučaju volja i želja vlasnika se mora poštivati. Ne može upravljač (Vlada) upravljati vlasnikom (hrvatski državljani) već vlasnik određuje uvjete rada i daje samo uvjetovane, a ne bezuvjetne „uzde“ u ruke upravljaču.
   Ako se upravljač ne slaže ili ne može provesti želje vlasnika onda se mora povući i otvoriti prostor onima koji mogu i znaju ispuniti uvjete koje postavlja vlasnik. Za općenite probleme građani biraju upravljača na izborima ali za konkretne imaju pravo reći svoje uvjete na referendumu. Upravljač ih je dužan poslušati ili otići.