vijesti www.metkovic.hr

 Obljetnice

Peti rođendan Klape 'Sv. Nikola'

Metković, 17.10.2014. - Da je istinita izreka Sve što je lijepo, brzo prolazi dokazuje i to da je proletjelo pet godina od osnutka metkovske Klape Sveti Nikola, čiji su članovi svojim nastupima često pružali lijepe trenutke svojim sugrađanima ali i publici na mnogobrojnim gostovanjima u zemlji i inozemstvu.
    Svečani je koncert povodom pete obljetnice svoga osnutaka Klapa Sveti Nikola održala sinoć u Gradskom kulturnom središtu Metković, čije je gledalište bilo gotovo ispunjeno. Nakon što su uvodno otpjevali Neretva je sveto blago, posjetiteljima se obratio Klapin tajnik Mojimir Vladimir, koji je iznio presjek djelovanja Klape tijekom pet godina postojanja. Vladimir je istaknuo da je Klapa svojim radom i prepoznatljivošću obogatila kulturni i društveni život našega grada, a svojim je mnogobrojnim gostovanjima pridonosila njegovu ugledu. Klapi je peti rođendan uime gradonačelnika Bože Petrova, koji je bio spriječen nazočiti koncertu, čestitala njegova zamjenica Katarina Ujdur, a nakon toga je nastavljen glazbeni dio programa.
    Nizale su se poznate dalmatinske klapske pjesme Ne pitam te biser zlato, Ponoć je, mila moja majko itd. a u pjesmi Prid oltarom kleči diva pridružila im se gošća Tonća Šiljeg.
   Kako i obično, na takve se svečanosti zovnu i gostujući izvođači pa je svoj nastup imala i Ženska klapa Arja Hrvatskoga glazbeno-pjevačkog društva Hrvoje iz Mostara, koju vodi Živko Ključe. Mostarke su, između ostaloga, otpjevale Zvona moga grada te poznatu neretvansku Vozila se gožđena mašina.
    Koncert su slavljenici nastavili nizom klapskih uspješnica, a u pjesmama Gori more i završnoj Vilo moja na klaviru i mandolini pridružile su im se Silvija Vukojević i Petra Žižak.
    Pod vodstvom baritona Vice Šiljega, klapu Sveti Nikola čine još prvi tenori Ivan Ramić i Gabrijel Jerković, drugi tenori Šime Bebić i Ivan Šiljeg, baritoni Mijo Markota i Ognjen Markić te basovi Josip Jurković, Ivo Jerković i Luka Gnječ.
    Da Klapa bude to što danas jest pridonijeli su i bivši članovi: voditelji Ante Šprlje i Ivica Kaleb te pjevači Ante Šprlje, Zoran Bebić, Ivan Matić, Mirko Šiljeg, Valerijo Jerković, Damir Jurković, Pero Borovac i Branko Medak.
    Na kraju treba napomenuti da je glazbenome ugođaju koncerta pridonio novi kvalitetan razglas GKS-a, nabavljen za potrebe budućega kina, kojim je rukovao ton-majstor Milenko Družijanić Druja, dok su vizualni dojam oplemenile kreacije Zvonke Jerkovića iz Cvjećarne Dugandžić.
    Na kraju, još jedna vijest za ljubitelje klapa. CD Neretva je sveto blago Klape Sveti Nikola već je gotov i uskoro ga očekujemo u trgovinama.
Foto: I. Puljan, M. Veraja