vijesti www.metkovic.hr

 Predstavljanje knjige

Predstavljen književni prvijenac Katarine Barišić

Metković, 20.10.2014. - Prošli je tjedan u organizaciji metkovskoga ogranka Matice hrvatske u Galeriji Gradskoga kulturnog središta Metković predstavljen književni prvijenac prof. Katarine Barišić Forte Opus.
    Okupljene je uime organizatora pozdravio predsjednik ogranka Božidar Lovrić, koji je rekao da je autorica knjigu posvetila svom Opuzenu, ali i Neretvi te da je kroz neretvansku baštinu objedinila niz općeljudskih vrijednosti, što knjizi daje iznimnu vrijednost.
    O knjizi je nadahnuto govorila autorica predgovora prof. Goranka Ivanković, koja je rekla da zacijelo najvažnija odrednica, temelj i okvir autoričine osobnosti, i one intimne i one društvene, proizlazi iz njene vjere – prenesene, naslijeđene i življene. Istaknula je da su poruke o Bogu, o istini, domovini, roditeljima i dobrim ljudima bezvremenske i upućene svima. Osvrnuvši se na literarni izričaj, prof. Ivanković je ustvrdila da je izravan, spontan i naravan, odnosno da je čvrst i odvažan pa zato i pamtljiv.
    Na kraju se okupljenima obratila autorica Katarina Barišić. – Pitali su me zašto je naslov knjigeForte Opus. Moj odgovor je da u prijevodu to znači jaka utvrda. Ovo nije knjiga o mome gradu, o mome voljenom mistu. Ona je jedan univerzum, knjiga puna simbolike jer nema čovjeka koji nije utvrda. Pitanje je jesmo li mi sposobni u nedaćama ovoga našega života i svakodnevnim problemima, različitim neverama, učvrstiti tu utvrdu. Evo, ja sam pokušala na osnovu onoga proživljenog to pretočiti u riječi kako bih vam približila ono što ja osjećam i vidim u našoj dragoj neretvanskoj dolini. Nije ovo knjiga samo o mome rodnom Opuzenu, ova je knjiga dotaknula cijelu neretvansku dolinu i cijelu voljenu domovinu Hrvatsku. Ona je za mene sam dar s neba – rekla je, između ostaloga, prof. Barišić.
    Predstavljene knjige upotpunili su recitacijama i pjesmom učenici Srednje škole Metković, koji su taj program pripremili uz pomoć prof. Danijele Baćilo.