vijesti www.metkovic.hr

 Obljetnice

Spomen na žrtve

Metković, 18.11.2005. - Ovih dana svi se prisjećamo herojske obrane Vukovara kao i konačne agonije koja je započela 17. studenoga 1991. kad je tzv. JNA ušla u Vukovar. 20. studenoga 1991. iz vukovarske bolnice na farmu Ovčara odvedeno je stotine hrvatskih ranjenika i civila gdje su mučeni, pogubljeni i zakopani u pripremljenu masovnu grobnicu. Četrdeset sedam godina ranije u istom razdoblju od 17. – 20. studenoga nevini su stradali i u Metkoviću.
   Vojni sud VIII. korpusne vojne oblasti NOVJ ubrzo nakon dolaska partizana u Metković (26. listopada 1944.) na smrt strijeljanjem osudio je oko 30 Hrvata iz Metkovića i okolnih mjesta. Suđenje je bilo po kratkom postupku bez prava na žalbu, a egzekucija se obavljala na Groblju sv. Ivana u Metkoviću i podrumu zgrade Vage.
   Dok o žrtvama iz podruma Vage nema pisanih tragova, poznata je većina onih koji su strijeljani na groblju. U noći 16. na 17. studenoga strijeljani su Jozo Bukovac Mijin iz Vida, Rade Gnječ Ivanov iz Krvaca, Ivan Krstičević Jozin iz Krvavca, Jure Krstičević Markov iz Krvavca, Jure Popić Petrov iz Opuzena, Milan-Mato Veraja Matin iz Metkovića, Marijan Zovko Jurin iz Metkovića i Vinko Zovko Petrov iz Metkovića. Svjedoci navode da je te noći iz zatvora izvedena dvadeset jedna osoba, no ovo su podaci sa javnog oglasa tiskanog nekoliko dana kasnije. Na popisu strijeljanih nalazio se i Mile Ostojić iz Pline Zapadne, ali je on uspio pobjeći. Kasnije je uhićen je i strijeljan kod Bjelovara.
   O strijeljanju druge skupine na groblju postoji više podataka. Sačuvana je presuda Vojnog suda VIII. korpusne vojne oblasti NOVJ od 19. studenoga 1944. kojom je osuđeno devet Hrvata, od toga osam strijeljanjem. Prema monstruozno složenim optužnicama na tom montiranom procesu, a i prema kasnijem kazivanju jednoga od sudaca porotnika, izgleda da je ta presuda pisana puno poslije strijeljanja kako bi se na optužene bacila što veća ljaga (proglašavani špijunima i sl.), a i zadovoljila forma. U noći 20. na 21. (prema nekima 19. na 20.) studenoga 1944. strijeljani su Petar Batinović Ivanov iz Momića sa prebivalištem u Metkoviću, Toma Čelić Šimunov iz Podrujnice, Srećko Dropulić Antin iz Opuzena, Marko Jelčić Ilijin iz Desana, Petar Sršen Ivanov iz Opuzena, Marko Vlahović Lukin iz Komina, Nikola Vlatković Jurin iz Komina i Jozo Nikolić-Bufalo, Jurin iz Krvavca. Koliko se površno radilo pokazuje i to da u presudi nekima nije naveden datum rođenja. Valjda se nakon dugo vremena tužitelji nisu mogli sjetiti. Deveti iz ove skupine Mijo Popović Mijin iz Podgradine osuđen je na godinu prisilnog rada s gubitkom građanskih prava.
(Korišteni materijali iz knjige Borbe i stradanja Hrvata kotara Metković dr. Ivana Jurića i kazivanje g. Ivice Batinovića čiji je otac stradao s drugom skupinom.)
 

   Na pedesetu obljetnicu stradanja tih nevinih ljudi Gradsko poglavarstvo Metkovića na Gradskom groblju postavilo je spomen ploču, a svibnju ove godine podignut im je spomenik. Sutra, u subotu 19. studenoga i 15 sati u Kapelici sv. Ivana Nepomuka i sv. Roka za njih će se služit Sveta misa.

… Kod ubijanja špijuna treba paziti da tu ne bi previše zastranili, jer smrtne presude danas, a i u buduće, ne smije i neće izricati komunistička partija, već te osude treba da izriču narodni sudovi pri narodnooslobodilačkim odborima, a partija će preko svojih članova u tim sudovima vršiti svoj utjecaj. Sve narodne neprijatelje treba najprije politički ubiti i raskrinkati tako da većina naroda traži njihovu likvidaciju, a onda treba izvršiti likvidaciju, tj. strijeljanje …
Iz knjige Dokumenti iz doba Narodnooslobodilačkog rata, izdavač OO SUBNOR-a Metković, Metković 1978., knjiga 2., str.17-18.