vijesti www.metkovic.hr

 Rad udruga

Udruga 'Otac Ante Gabrić' 2014. zaključila nizom aktivnosti

Metković, 14.1.2015. - Tijekom prosinca 2014. u Udruzi Otac Ante Gabrić odvijao se niz aktivnosti. Uz uobičajene kreativne radionice, mjerenje krvnoga tlaka i šećera u krvi, tjelovježbu, tombolu i razne društvene igre poseban naglasak je bio na izradi božićnih ukrasa i čestitaka.
    Povodom Međunarodnog dana volontera udrugu su posjetili učenici 2. a Gimnazije Metković s razrednicom Laticom Škubonja. S pojmom volontiranja učenici su se susreli u predmetu građanski odgoj, a tijekom druženja upoznati su sa zakonskim okvirima volontiranja te mogućnostima i načinima primjene u svakodnevnome životu. Zaigravši Tombolu, najsretniji su za cinkvinu i tombolu dobili uratke s radionica.
    Odlična suradnja s OŠ Stjepana Radića nastavljena je na radionici Budi moj anđeo na kojoj su učenici 2. a i 3. b razreda sa svojim učiteljicama Nadom Šunjić i Ivonom Vuica korisnicima Udruge pokazali kako od vune izraditi anđela. U veselom ozračju ispunjenim adventskim i božićnim pjesmama ispreplitale su se mlade i stare ruke pa je obična vuna postala lijep božićni ukras. Isto tako su Mali kreativci s učiteljicom Žaklinom Marević organizirano sudjelovali na još jednoj „anđeoskoj“ radionici.
    Kako bi uz ispunjenu dušu i tijelo bilo u dobroj formi, redovito se vježbalo. To je ujedno bila i tema predavanja kojega je u sklopu Brige o zdravlju u trećoj životnoj dobi održala Irena Obradović, radni terapeut.
  – Starenje povezano s nizom fizioloških i metaboličkih promjena koje dovode do smanjenja funkcijskih sposobnosti što utječe na smanjenje samostalnosti pri izvođenju aktivnosti dnevnoga života. Dolazi do gubitka mišićne i koštane mase te se povećava broj kroničnih zdravstvenih problema poput osteoporoze, dijabetesa, povišenog arterijskog tlaka... S aspekta očuvanja što duže neovisnosti o pomoći druge osobe u svakodnevnoj aktivnosti još je značajnije u starijoj dobi održati mišićnu jakost, fleksibilnost i ravnotežu što utječe na radni kapacitet osobe“ – istaknula je Irena Obradović te dodala da redovita tjelesna aktivnost odgađa i smanjuje stopu gubitka ko¬štane mase, prevenira kronične bolesti srca i krvnih žila, poboljšava pokretljivost zglobova i opseg pokreta, održava kapacitet pluća, smanjuje stres i djeluje na vrlo važan faktor - socijalizaciju, čime se djeluje na održavanje funkcionalnih sposobnosti i samostalnosti u obavljanju aktivnosti dnevnog života, prevenciju/minimalizaciju kroničnih bolesti i degenerativnih promjena, povećanje samopoštovanja i zadovoljstva životom.