vijesti www.metkovic.hr

 Kazalište

Karlovčani oduševili mališane, ali i starije

Metković, 17.1.2015. - Gradsko kulturno središte sinoć je ugostilo lutkare karlovačkoga Kazlišta Zorin Dom koji su pred mnogobrojnom publikom izveli predstavu Još si zelen . Riječ je o predstavi kojoj je Dječji ocjenjivački sud 46. Međunarodnoga festivala lutaka PIF u Zagrebu dodijelio prvu nagradu.
    Fritz von Puppentot (Peđa Gvozdić) vodi malo putujuće lutkarsko kazalište i u tome mu pomaže Đuro (Giulio Settimo), koji, pak, ima problem sa strahom od publike. Karlovačko-talijanski dvojac Gvozdić i Settimo autori su teksta i režije, a u predstavi, koja je zapravo lutkarski varijete, vješto izmjenjuju uloge glumaca i animatora lutkama različitih vrsta – od marioneta, preko štapne i ručne lutke do plošne lutke koja je, zapravo, sjena. Tako predstava osim zabavnoga i ima i edukativan karakter jer se posjetitelji upoznaju s različitim tehnikama i vrstama lutaka. No, predstava djeci šalje i važnu poruku, a ta je da budu uporni i ne odustaju.
    Glavni je „glumac“ mali lutak u zelenoj trenirci i sa zelenom kapom koji bi silno htio sudjelovati u varijateu, no von Puppentot ga stalno odbija govoreći mu da je još zelen i da treba još puno vježbati. Ostale lutke, pa i sam paravan koji u jednome trenutku oživi, to shvaćaju kao nepravdu pa pomoćnika Đuru zaključaju u WC, prisiljavajući von Puppentota da prihvati malčevu ponudu, no on suočen s prigodom izgubi samopouzdanje. Tada ga von Puppentot počne hrabriti pa sve završava dobro, a Đuro biva pušten iz zatočeništva.
    Korištenjem zvuka i svjetla te vještom animacijom i glumom dvojac je oduševio oko 250 posjetitelja kojima će žive lutke dugo ostati u sjećanju. Poslije predstave Gvozdić i Settimo rekli su nam da je to bila 75. izvedba u dvije i pol godine te da su iznenađeni velikim odzivom publike i njezinim reakcijama na predstavu. Zahvaljujući na gostoprimstvu obećali su na ljeto nastavak suradnje s GKS-om.