vijesti www.metkovic.hr

 Obrazovanje

Održan Gradsko-općinski LiDraNo 2015.

Metković, 22.1.2015. - U Gradskom kulturnom središtu Metković jučer je održana gradsko-općinska smotra literarnog, dramsko-scenskog i novinarskog stvaralaštva učenika osnovnih i srednjih škola LiDraNo 2015. kojoj je domaćin ove godine bila OŠ don Mihovila Pavlinovića. Na smotri su još sudjelovale: OŠ Stjepana Radića, OŠ Opuzen i OŠ Otrići-Dubrave te Srednja škola Metković, Gimnazija Metković i Srednja škola Opuzen.
     Osnovne su se škole predstavile s pet pojedinačnih scenskih nastupa, od kojih su tri upućena na Županijsku smotru, i četiri skupna scenska nastupa, od kojih su dva upućen na Županijsku smotru.
     Od pojedinačnih scenskih nastupa za osnovne škole dalje su upućeni Ivan Dragobratović (2. r. OŠ Opuzen, voditeljica Ivana Bašić) koji je nastupio s pjesmom Mladena Bjažića Djeca rastu , Barbara Mušan (6. r. OŠ Opuzen, voditeljica Slavica Jakšić) koja je recitirala pjesmu Zvonimira Baloga Šeširi se šeširaju i Marta Gabrić (7. r. OŠ Stjepana Radića, voditeljica Tatjana Hazirović Juračić) koja je izvela pjesmu Luka Paljetka Jedna je mačka mnogo jela .
      Od skupnih scenskih nastupa na Županijsku je smotru upućen uradak pod nazivom Nasljednik , što ga je prema priči Sanje Tomić priredila Sandra Šutalo, a koji su pod autoričinim vodstvom izveli prvašići OŠ Stjepana Radića. Drugi scenski nastup na Županijskoj smotri bit će Lidrano Slavice Jakšić koji su pod autoričinim vodstvom izveli učenici OŠ Opuzen.
     Srednje škole predstavile su se sa sedam pojedinačnih scenskih nastupa od kojih su tri upućena na županijsku razinu. To su Ivana Sršen (2. r. Srednje škole Metković, voditeljica Sanja Raguž) s tekstom Dobriše Cesarića Povratak , Antonela Jerković (4. r. Srednje škole Metković, voditeljica Danijela Baćilo) s tekstom Milana Begovića Bez trećega te Dora Bilan (4. r. Srednje škole Metković, voditeljica Danijela Baćilo) s tekstom Tina Ujevića Trideset godina putovanja .
     U kategoriji skupni scenski nastupi i ove se godine predstavila samo Srednja škola Metković, čija je dramska skupina pod vodstvom Nikoline Anković izvela tekst pod nazivom U interniji , kojemu je ona i autorica.
     U kategoriji literarni izraz na županijsku razinu upućeno je pet radova učenika osnovnih škola i dva rada učenika srednjih škola. Iz osnovnih škola to su: Darija Filipović (OŠ Opuzen, mentorica Slavica Jakšić) s tekstom Savršeno biće? , Karlo Bajo (OŠ Stjepana Radića, mentorica Ines Vukoja) s tekstom Svijet po mom , Maria Karmel Eremut (OŠ Stjepana Radića, mentorica Ines Vukoja) s tekstom Nezgoda jednog šalabahtera , Marko Tot (OŠ Stjepana Radića, mentorica Ines Vukoja) s tekstom Moj djed i Karlo Bulum (OŠ Stjepana Radića, mentorica Manuela Šiljeg Malezija) s tekstom Dama .
     Iz srednjih su škola Ema Kompar (Gimnazija Metković, mentorica Lidija Puljan) s tekstom Kamen i Dora Bilan (Srednja škole Metković, voditeljica Danijela Baćilo) s tekstom Snaga .
     U kategoriji samostalni novinarski izraz prijavljena su samo dva rada i to učenika osnovnih škola, a na županijsku razinu upućen je rad Ivane Grmoje (OŠ Stjepana Radića, voditeljica Ivana Čarapina) pod nazivom Život na visokoj nozi . Županijska smotra održat će se u Dubrovniku 11. veljače.
Dora Bilan