vijesti www.metkovic.hr

 Dolina Neretve

Grmoja: Referendum je nepotreban, ali pozivam Pločane da na njega izađu u što većem broju

Metković, 24.1.2015. - Danas je zamjenik metkovskoga gradonačelnika Nikola Grmoja televiziji Al Jazeera dao izjavu o sutrašnjem referendumu na kojemu će se građani Ploča izjasniti jesu li ZA ili PROTIV izgradnje TE na ugljen u Pločama.
    – Ovo je, prema mom mišljenju, samo davanje prigode onima koji su zagovarači ove termoelektrane da referendum ne uspije i da oni onda imaju argument i kažu kako protivljenje termoelektrani nije tako snažno kako se predstavlja u javnosti. Mislim da nije trebalo riskirati s raspisivanjem referenduma. Svi su se izjasnili protiv. Narod je protiv i ovo je, u biti, jedan riskantan potez, koji može onima koji zagovaraju termoelektranu dati vjetar u leđa – rekao je Grmoja.
    Nama je obrazložio da je referendum nepotreban jer su se sve političke opcije izjasnile protiv termoelektrane na ugljen, doduše tek kada su vidjeli da su svi Neretvani protiv TE. Protiv se jednoglasno izjasnilo Gradsko vijeće Grada Metkovića, a na prijedlog Mostovih vijećnika u Županijskoj skupštini, predvođenih Anom Musom, Skupština je prihvatila inicijativu pločanske Udruge Škanj te se jednoglasno izjasnila protiv termoelektrane. Protiv je bilo i Gradsko vijeće Grada Ploča, ali je, nažalost, vladajuća koalicija raspisivanjem referenduma dala još jednu šansu zagovaračima termoelektrane na ugljen koji se nadaju da će referendum propasti jer 50 % Pločana neće izaći na referendum. Dogodi li se takvo što to će im biti argument da protivljenje pločanske javnosti termoelektrani i nije tako snažno kako se čini.
    – Htio bih javnost upoznati s time da se kao promatrač na referendumu prijavio Nezavisni sindikat djelatnika Luka Ploče . To je pritisak na nemali broj Pločana koji su zaposleni u Luci jer je sigurno da će ti promatrači bilježiti tko se od zaposlenika Luke pojavio na referendumu. Neću sad špekulirati kakve bi posljedice ti ljudi mogli imati.
    Zamislimo što bi bilo da samo jedna politička opcija kontrolira sve općine i gradove u dolini Neretve i da se neovisni metkovski gradonačelnik Božo Petrov nije onako snažno usprotivio tom štetnom projektu.
    Sutra je na Pločanima velika odgovornost i pozivam ih da uime svih Neretvana masovno izađu na referendum i glasuju PROTIV. Mada je referendum neobvezujući važno je da na njega izađe natpolovična većina birača, a siguran sam da bi većina njih bila PROTIV – zaključio je Grmoja.