vijesti www.metkovic.hr

 Kultura

Metkovcima ponuđeni mnogi sadržaji u 'Noći muzeja'

Metković, 31.1.2015. - Desetoj, jubilarnoj Noći muzeja, što ju ove godine pod nazivom Izumi i otkrićaNikola Tesla univerzalni um organiziralo Hrvatsko muzejsko društvo, priključila su se dva muzeja s područja grada Metkovića: Arheološki muzej Narona u Vidu i Prirodoslovni muzej Metković te Edukativni centar Congeria, u čijem je sklopu Jama u Predolcu.

 

Arheološki muzej Narona
   Desetoj, jubilarnoj Noći muzeja, što ju ove godine pod nazivom Izumi i otkrićaNikola Tesla univerzalni um organiziralo Hrvatsko muzejsko društvo, priključila su se dva muzeja s područja grada Metkovića: Arheološki muzej Narona u Vidu i Prirodoslovni muzej Metković te Edukativni centar Congeria, u čijem je sklopu Jama u Predolcu.
   Arheološki muzej Narona u toj manifestaciji sudjeluje od 2008. pa smo pred početak programa zamolili ravnatelja muzeja Tonija Glučinu da nam ukratko kaže čega će sve biti na Noći muzeja u Naroni.
 
– Ovogodišnji program uvelike je baziran na tehnologiji pa se našlo načina da se zabave i oni najmlađi. Na samome početku posjetitelji će se upoznati s projektom Digitalizacija arheološke zbirke i arhivske građe, te s postupkom izrade 3D modela kipova iz muzejskoga postava. Putem prezentacija i 3D programom prikazuje se kako se kreiraju modeli i hologrami. Posebno je zanimljiva digitalna interakcija kipova kako bi se njihovim spajanjem dobile informacije o bračnim parovima toga doba (julijevsko-klaudijevske dinastije, op, ur.). Osim toga, prvi put je predstavljena interaktivna igrica Memory s izlošcima iz postava Arheološkoga muzeja Narona. Posjetitelji će moći doznati i osnovne podatke o tehnologijama i izumima koji su u graditeljstvu primjenjivali u antičkome Rimu. – rekao nam je ravnatelj Glučina.
   Premda je kišno vrijeme u kombinaciji s jugom utjecalo na nešto slabiji posjet nego lani, posjetitelja nije manjkalo, a kako smo saznali  od njih samih Noć muzeja izvrsna je prigoda za upoznavanje naše povijesti i baštine, koje smo dužni njegovati i prenositi onima što dolaze. U duhu toga veseli i značajan broj mlađih posjetitelja koje zanima ta tematika. Najmlađi su se mogli zabaviti i bojankom s antičkim motivima, a stariji kušati kuhano vino priređeno prema staroj rimskoj recepturi.
   Sukladno vremenu u kojemu živimo, kraj je programa obilježio DJ koji je posjetiteljima stvorio ugodnu i nenametljivu glazbenu kulisu, što je još jedna od novosti na ovogodišnjoj manifestaciji.