vijesti www.metkovic.hr

 Zaštita okoliša

Milenijskom fotografijom na Ušću obilježen Svjetski dan vlažnih staništa

Metković, 9.2.2015. - Poznati hrvatski fotograf Šime Strikoman jučer je na Ušću snimio svoju najnoviju milenijsku fotografiju posvećenu Svjetskom danu vlažnih staništa koji se obilježava 2. veljače, kada 1971. godine u iranskome gradu Ramsaru potpisana Ramsarska konvencija na čijem se popisu našla delta Neretve.
    Loše vrijeme vjerojatno je razlogom što se na Ušću nije pojavio veći broj Neretvana, a mi smo bili razočarani da je došlo vrlo malo Metkovaca. Ipak, ljudi je bilo dovoljno da popune dva vala iz logotipa Ramsara .
    Pred snimanje fotografije okupljene je pozdravila i zahvalila im zamjenica župana Marija Vučković koja je rekla nekoliko riječi o Ramsarskoj konvenciji te kako je 18. siječnja 1993. delta Neretve pod brojem 585 uvrštena u popis svjetski važnih močvarnih područja, tj. postala Ramsarsko mjesto . Poslije nje o važnosti delete Neretve i njezinih močvarnih predjela govorile su v.d. ravnateljice Javne ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Dubrovačko-neretvanske županije Marija Crnčević i Kristina Šetka iz iste ustanove koja je organizator događaja.
    Nakon što je izdao kratke upute Strikoman se autoljestvama Javne vatrogasne postrojbe Metković podignuo uvis i načinio fotografiju koju na dnu prenosim s FB profila Ornitološke udruge Brkata sjenica, čiji su članovi Strikomanu pomogli u organizaciji snimanja fotografije.