vijesti www.metkovic.hr

 Gradske vijesti

'Čistoća' održala sastanak s građanima i najavila povećanje broja odvoza

Metković, 12.2.2015. - U prostorijama ONK Metković predstavnici Čistoće Metković d.o.o. i Grada Metkovića u utorak i srijedu su s građanima desne strane grada održali sastanke na temu gospodarenja komunalnim otpadom, oko koje je u posljednje vrijeme bilo dosta nedoumica.
    Na početku sastanka građanima su podijeljene eko-vrećice s posebno dizajniranim logom i sloganom projekta Odvoji i ti za ljepši Metković, nakon čega im se obratio direktor Čistoće Tomislav Jakić koji im se ujedno ispričao što takav sastanak nije održan ranije, odnosno što građani nisu bili bolje upoznati s novinama u odvozu komunalnoga otpada. Potom im je iznio argumente koji idu u prilog novom načinu gospodarenja otpadom te objasnio kako je novi način skupljanja otpada određen Zakonom o održivom gospodarenju otpadom. Sustav je posebno obilježen racionalnijim gospodarenjem otpada, što uključuje sortiranje i reciklažu. Jakić je izvijestio građane o namjeri čipiranja posuda, kako bi se provela obveza individualizacije nastanka otpada te napravila podloga za promjenu sustava obračuna skupljanja otpada. Temeljem označenih posuda Čistoća će znati tko je i koliko puta iznio svoju posudu na pražnjenje, je li u pojedinoj zoni nastala potreba za povećanim odvozom te pridržavaju li se građani u nekoj od zona uputa o razvrstavanju. Svi građani pozvani su na što veće korištenja zelenih otoka, čija će se mreža još širiti kako bi im bila što dostupnija. Odnos prema stupnju razvrstavanja odredit će i konačan trošak gospodarenja otpadom jer će se za nekoliko godina sav naš otpad voziti na centralno županijsko odlagalište koje se nalazi u Lučevu razdolju u Dubrovačkom primorju. Što više otpada ostane nerazvrstano, odnosno upućeno na centralno odlagalište, bit će na razini grada i veći troškovi gospodarenja otpadom. – Ključni cilj novoga zakona i programa stvaranje je novih ekološki prihvatljivijih životnih navika kojima svi u teoriji težimo. U odnosu na broj odvoza, kako smo ranije i najavljivali, uskoro ćemo imati pune podatke o vremenskoj dinamici odvoza po sadašnjem rasporedu. Prvi pokazatelji upućuju nas na zaključak kako ćemo uskoro raspored odvoza moći dopuniti dodatnim odvozom u pojedinim ulicama. Cilj nam je tijekom narednih 30 do 45 dana uspostaviti i drugi odvoz tjedno. Na kraju, kada posude budu čipirane, a iznos mjesečnog računa bude ovisio o broju pražnjenja posude, građani će sami moći birati hoće li izvesti svoju posudu jednom ili dva puta tjedno. Nešto što je zapravo napredak pokušalo se stigmatizirati kao nazadak, pretpostavljajući da će se sve završiti na podijeljenim posudama, a što je kriva teza. Sve vas molimo za strpljenje, jer sustav kakav drugi gradovi uspostavljaju godinama, mi moramo uspostaviti u što kraćemu roku – zaključio je Jakić.
    Zamjenik gradonačelnika Nikola Grmoja također se ispričao građanima zbog toga što su ostali nedovoljno upoznati s novim sustavom, ali kako je od početka njegove primjene prošlo tek dva mjeseca treba vremena za njegovo usavršavanje. – Ovakav sustav je ono čemu trebamo težiti u 21. stoljeću. Vjerujem u naše ljude jer ako ekološki mogu funkcionirati u inozemstvu gdje su stvari „posložene“, mogu i ovdje, a Čistoća će se pobrinuti da stvari budu „posložene“ i kod nas – rekao je Grmoja.