vijesti www.metkovic.hr

 Obrazovanje

Gimazija Metković u Projektu 'IPAQ Peta'

Metković, 18.2.2015. - Ovih dana uspješno je završen Projekt IPAQ Peta u kojemu je sudjelovala Gimnazija Metković, a čiji je nositelj zagrebačka V. gimnazija.
    Osim dviju navedenih gimnazija u Projektu su još sudjelovale Gimnazija Vukovar, Srednja škola Pakrac, Srednja škola Lovre Montija Knin te Prirodoslovno-matematički fakultet iz Zagreba. Iako se nalaze na različitim dijelovima Hrvatske, te je škole povezao isti cilj - želja da svojim učenicima ponude raznovrsniji i moderniji program i na taj ih način što bolje pripreme za tržište rada.
    U sklopu Projekta razvijeno je čak 14 kurikula za prirodoslovne gimnazije s navedenim ishodima učenja, a u skladu s učeničkim potrebama i Hrvatskim kvalifikacijskim okvirom (HKO).
    Gimnazija Metković uključena je u tri projekta: matematike, fizike i informatike. Koordinatorica je Projekta prof. matematike Ljiljana Jeličić, a projektni tim Gimnazije Metković činili su prof. informatike Marinko Zubac te profesorice fizike Angela Ćelić i Ana Dragović. Rezultati Projekta predstavljeni su na svečanoj konferenciji održanoj u zagrebačkom hotelu Westin.
    Potprojekt informatika osmislio je kurikul za učenje programiranja u programskom jeziku Python. Navedeni materijali mogu poslužiti i nastavnicima za nove pedagoške i metodičke izazove poput hibridnog učenja koje kombinira organizirano poučavanje u učionici i e-učenje.
    Potprojektom fizika osmišljeni su pokusi za 20 laboratorijskih vježbi s radnim listićima za učenike i uputama za nastavnike. Izrađen je kurikul za laboratorijske vježbe iz fizike koji se može uklopiti u kurikul fizike u gimnazijama i tehničkim školama.
    Potprojekt matematika razradio je kurikul za nacrtnu geometriju i vježbe s pripadnim materijalima vezanim uz perspektivnu geometriju. Razvijena je metodologija praćenja i ocjenjivanja učenika pomoći „klikera“ (Classroom Response system). Zbirka vježbi izrađena je u tiskanom i u elektronskom obliku.
    Svi interaktivni materijali i razvijeni kurikuli objavljeni su na službenoj stranici Projekta www.ipaq.petagimnazija.hr i tako stavljeni na raspolaganje svim zainteresiranim profesorima i nastavnicima.