vijesti www.metkovic.hr

 Predavanje

Dođite u srijedu na 'Priču o svemiru' prof. dr. sc. Ivice Puljka

Metković, 2.3.2015. - U Galeriji metkovskoga GKS-a u srijedu, 4. ožujka prof. dr. sc. Ivica Puljak, redoviti profesor fizike na splitskom FESB-u i dugogodišnji koordinator tima znanstvenika na ženevskom CERN-u, održat će svoje znanstveno-popularno predavanje pod nazivom Priča o svemiru.
    U CERN-u je izgrađeno najveće znanstvene postrojenje u povijesti čovječanstva, Veliki sudarač hadrona (LHC) s proračunom od gotovo 8 milijardi eura, koji se nalazi 175 metara ispod francusko-švicarske granice i promjera je od nevjerojatnih 27 kilometara. Puljak će govoriti o tome kako moderna znanost promatra svemir, što o njemu znamo do sada i kako se LHC i pripadni eksperimenti koriste u potrazi za Higgsovim bozonom, u medijima poznatijim kao Božja čestica. U taj je projekt uključeno više od 10 000 znanstvenika iz cijelog svijeta pa predstavlja primjer što svijet može napraviti kada se ujedini oko zajedničke ideje. Predavanje će započeti u 18.30.
   
O predavaču
    Prof. dr. sc. Ivica Puljak redoviti je profesor fizike na FESB-u u Splitu. Diplomirao je elektrotehniku u Splitu, magistrirao fiziku u Zagrebu te doktorirao fiziku u Parizu. Od 1994. godine član je kolaboracije CMS u kojoj je koordinirao rad stotinjak fizičara iz cijeloga svijeta u otkriću Higgsova bozona. Prof. Puljak član je i kolaboracije MAGIC koja upravlja dvama teleskopima za detekciju kozmičkih gama-zraka na Kanarskim otocima. Autor je više od 500 znanstvenih radova i prezentacija na znanstvenim skupovima. Aktivno se bavi popularizacijom i promocijom znanosti.