vijesti www.metkovic.hr

 Predavanje

Odnos vjere i znanosti

Metković, 4.3.2015. - Prošli je tjedan u Gradskoj knjižnici Metković u organizaciji Udruge Narenta održano predavanje na temu Odnos vjere i znanosti na kojemu je predavač je bio Zvonimir Nikolić.
    Tijekom jednosatnoga predavanja Nikolić se osvrnuo na povijesni razvoj odnosa religije i znanosti. Dajući prikaz razvoja znanosti kroz stoljeća i reakcije Crkve na epohalna otkrića, predavač se osvrnuo i na pokušaje zlouporabe znanosti u svrhu uništenja ili diskreditacije Crkve i vjere općenito.
    Navodeći zanimljive povijesne crtice Nikolić analizira ključne događaje koji su obilježili odnos vjere i znanosti, upirući posebice na neke od najvećih zabluda koje su se pojavljivale kako u znanosti tako i u crkvenim redovima.
    Ujedno se moglo čuti i da je jedna od najvećih opasnosti od dovođenja vjernika u dilemu upravo nepoznavanje znanosti, kao i da je jedna od najvećih opasnosti za znanstvenike pokušavati tumačiti otkrića i dosege znanosti kao dokaz nepostojanja Boga. – To je posebno bilo pokušavano tijekom vremena mračnoga komunizma, ali ne samo komunizma, nego i tijekom razdoblja koja su se u povijesti pamtila kao „napredna“ razdoblja, ali su u dijelu odnosa s vjerom ponekad mogla svrstati i u „nazadna“ – rekao je Nikolić i zaključio da vjera nije neprijatelj znanosti, niti je znanost neprijatelj vjeri, nego su međusobno pozvane istine i vjere i istine znanosti tumačiti na dobrobit čovječanstva.
    Nakon predavanja nazočni su mogli postavljati pitanja i davati svoja mišljenja, što su mnogi i učinili te sudjelovali u raspravi na visokoj razini.
Ante Šprlje; Foto: I. Veraja